Menu

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

2016.01.27.

Az ENSZ közgyűlése 2005. novemberi határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 71 évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort a szovjet Vörös Hadsereg katonái. Majdnem öt éven át működött az auschwitz-birkenaui lágerkomplexum, ahol a nácik mintegy 1 millió (köztük csaknem 400 ezer magyar) zsidót, 70-75 ezer lengyelt, 21 ezer (köztük több ezer magyar) romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot, 15 ezer ellenállót, szellemi fogyatékossággal élőt és homoszexuálist öltek meg. Az auschwitzi tábor minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt.

A kényszermunkáról, a letartóztatásokról, a gettókról és a haláltáborokról szóló, szóbeszéd szintjén terjedő híreket kezdetben a legtöbben hitetlenkedve fogadták. Később csupán kivételes és egyedi eseteket, sajnálatos túlkapásokat emlegettek. Amikor a mindennapok részévé vált az utcákon sorokban elhajtott zsidók látványa, a meneteket látva sokan elfordították a fejüket, látni sem akarták, mi történik körülöttük. Azután eljött az idő, amikor a többség képletesen fogalmazva már kinyitni sem merte a szemét, amikor már szinte mindenki – zsidóként és nem zsidóként egyaránt – egyedül az életben maradásért küzdött, már csak a háború gyors befejezésében reménykedett.

A vészkorszak idején ugyanakkor saját életüket és családjuk biztonságát kockáztatták azok az emberek, akik az üldözötteket segítve, bújtatva, mentve hétköznapi hősökként, a tisztesség és az emberség parancsát követve példát mutattak az egész világnak.

A holokauszt az egész világ számára világossá tette, milyen tragédiához vezet, ha szabad utat engednek a gyűlöletnek és az intoleranciának, ha az erőszak és a diszkrimináció intézményes formát ölt. A holokauszt nem csak az áldozatok, a túlélők és hozzátartozóik egyéni szerencsétlensége, a vészkorszak az európai országok, így a magyar társadalom egészének a tragédiája.

Nem segít semmi: mindent személyesen meg kell élni, testünkön, a valóságban; hogy megértsük. Mindaz, amit a lengyel, osztrák, német zsidók sorsáról hallottunk ez években, ködkép volt csak. De mikor először láttam – a budapesti Vörösmarty téren – amint egy embert két Gestapo-katona vitt a teherkocsi felé, megértettem a valóságot. S most, mikor az ablak előtt vonulnak ezek a sárgacsillagos férfiak, nők és gyermekek, cipelik a ványadt csomagokat, hogy ötezrével, tízezrével összezsúfolva éljenek valamilyen bizonytalan – attól tartok, nem is bizonytalan! – sors felé, amint elhagyják otthonukat, munkájukat – miért?! –, hogy tengődjenek putrikban és barakkokban a városszéleken, kétheti élelemmel, pénz nélkül, kereset nélkül – miért?! –, most végre értem. Mindezt látni kell, személyesen. Az emberi léleknek nincs igazi fantáziája. Csak a valóságnak van fantáziája. Szégyen élni. Szégyen a napon járni. Szégyen élni. – írta 1944-es naplójában Márai Sándor.

Egy emberöltőnyi idő telt el a szörnyűségek megtörténte óta: a mai nap az emlékezésé.