Menu

A Hídember és alkotója

2005.03.20.

Az Újpalotaiak Baráti Körének vendége volt az elmúlt hét péntekén Bereményi Géza, a Hídember című film rendezője. Mielőtt azonban a beszélgetésre sor került volna az egybegyűlt társaság közösen megnézte a filmet a Hartyán közben található Zöld Klubban.

A rendező beszélgetőtársa Báthory Erzsi volt, aki sok érdekes, aprólékos részletre is rákérdezett a filmmel illetve Széchenyi életével kapcsolatosan.
Nem éppen egy könnyű munkának tekintette a rendező ennek a forgatókönyvnek a filmre vitelét, ami végül is több mint kétórás lett (a majdnem hét évtizednyi élet utolsó 40 évét mutatja be).
Alkotótársairól beszélve Bereményi Géza elmondta, hogy minden filmjének operatőre Kardos Sándor, s ugyanígy visszatérő „munkatársa” Eperjes Károly, Széchenyi megformálója. A rendező hosszú évekig készült a filmre sok-sok kutatással, olvasással, dokumentumok feltárásával, míg végül is az valósult meg, amit a közönség láthat, láthatott. A „Levédia” című forgatókönyv megfilmesítése most várat magára, de ezzel kapcsolatban is már a rendező a negyedik forgatókönyv-változatot készítette el. Ez a talán megvalósuló film Levédiában, a magyarok honfoglalást megelőző utolsó lakhelyén játszódna. Azonban kérdés, hogy a honfoglalásnál a határon hogyan hal meg a főhős.
-Miért szerette Széchényit?- tette fel a kérdést Báthory Erzsi.
-Elolvastam a naplóját, amit lehet úgy olvasni, hogy végigolvassa az ember, de lehet úgy is, hogy egy-egy résznél a hozzátett jegyzeteket, életrajzi adatokat is mellé olvassa- mondta a rendező. Széchenyi rendkívüli ember volt: gyakorlatias s misztikus, ugyanakkor irracionális is. Tudni kell, hogy egy felelősséget vállaló ember veszélyesebb, mint a felelőtlen- mondta Bereményi Géza. A filmben minden eseménynek megvolt a valós alapja (korabeli feljegyzések, kortársak visszaemlékezései), semmi kitaláció nincs benne. Széchenyi egy különös ember volt, viselkedése, ruházata, minden, ami körülötte volt. Pl. Naponta négyszer-ötször is átöltözött annak megfelelően, hogy kivel találkozott.
-Eperjes Károllyal azért jó együttdolgozni, mert a forgatás előtt mindig mindent megbeszélünk, így ő mindent végrehajt, amikor forog a film.
A filmmel, Széchenyivel, az alkotóval kapcsolatban még sokáig elhallgatta volna a közönség a történeteket, a hátteret. S csak remélni lehet, hogy előbb-utóbb Bereményi ismét megajándékoz mindannyiunkat egy érdekes, jó színvonalú film megalkotásával.

A film honlapja:
Az beszélgetésről még olvashat a internetes újságban