Menu

A hagyományok megmaradnak

2012.03.31.

Jó érzés minden tavasszal- márciusban- a Kossuth Általános Iskolába a Kossuth Hét keretein belül megvalósuló Népművészet Palotai Kismestere és Mestere kiállításra ellátogatni. Ennek egyszerű az oka: látni lehet, hogy a hagyományok még itt a városban megmaradtak és van, aki továbbviszi azokat.

Idén tavasszal 14. alkalommal írta ki a rákospalotai intézmény a pályázatot, melyre gyerekek és felnőttek egyaránt kilenc kategóriában (népi fazekasság ,vessző- és gyékényfonás , játékkészítés természetes anyagból, szövés-fonás, nemezelés, textilmunkák (pl.: batik, folt-varrás), hímzés és csipkekészítés , bőrmunkák, gyöngyfűzés ,fafaragás , egyéb (pl.: tojásfestés-, patkolás, mézeskalács készítés) küldhették el alkotásaikat.
A kiállítás megnyitója és az ünnepélyes díjátadó pedig március 23-án volt az iskolában, melyen Bikfalvi Borbála, az iskola igazgatónője beszélt arról, hogy köztudott, minden népnek megvan a hagyománya és amikor ezt ápoljuk, éppen az élet sokszínűségét védjük.
-A magyar népi kultúra hagyományos megjelenési formái napjainkban eltűnőben vannak…Felgyorsult világunkban egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy egy kicsit megálljunk és visszatekintsünk a múltba. A múlt magába foglalja azokat a szokásokat, hagyományokat, amelyek évszázadokon keresztül életbe vágóan fontosak voltak egy-egy közösség számára – mondta az igazgatónő, majd örömének adott hangot, hogy ebben a mostani világban az intézmény falai között olyan értékeket ápolhatnak legjobb tudásuk szerint, ami mindenki számára követendő példa lehet.
-Minden kiállított darabban benne van az alkotó szíve-lelke, egyénisége, mesterségbeli tudása és művészi ambíciói.
-A népművészet szónak varázsa van, mert magában rejti a fonás-szövést, a híressé vált tájegységek hímzéseit, agyag-fa-bőr és egyéb munkákat: gyöngyfűzést, nemezelést, tojásfestést, valamint táncainkat, dalainkat. A magyar nép felbecsülhetetlen kincsei ezek, mindnyájunk kötelessége megőrizni, ápolni a ránk hagyott értékeket, szívvel-lélekkel, szeretettel, mert népművészetünk nemzeti kultúránk része- tette hozzá Kálvinné György Gabriella, a rendezvény moderátora.
Az iskola hagyományőrzését mi sem bizonyíthatja legjobban, minthogy a diákok: a 3.n. osztály és tanító nénijük, Szilbereki Katalin, az 1.a és b. osztály diákjai is felléptek, így láthattunk népi játékokat, de fellépett az iskola néptánc csoportja is Horváth Eszter táncpedagógus vezetésével. A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes is lelkesen őrzi a népviseletet és a helyi hagyományokat: a gyermek, az ifjúsági, és felnőtt csoport tagjai képviselték magukat a rendezvényen egy-egy tánccal. Az együttes művészeti vezetője Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, örökös Aranysarkantyús táncos a népművészet ifjú mestere. Az együttest felkészítették Velner Klára, Tokaji László és Jávor Katalin táncpedagógusok.
Amellett, hogy hallhattunk zenét, láthattunk táncot, a népművészeti kiállítással párhuzamosan képzőművészeti kiállítást is láthattak a megjelentek.
Idén Rehorovics Anita festőművész-restaurátor alkotásai tekinthetőek meg, aki már több helyszínen is bemutatkozott az elmúlt évek során a kerületben (Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galéria, FSZEK Eötvös utcai Könyvtár)
-Rehorovics Anita festő-restaurátor művész 1983-ban született Nyíregyházán. Később Budapestre, a XV. kerületbe költöztek. Az általános és a képzőművészeti szakközépiskola elvégzése után a Budapesti Képzőművészeti Egyetem festő-restaurátor szakára nyert felvételt.
Restaurátorként nívós hazai és külföldi megbízásokat kapott. 1998 óta nyer díjakat különböző pályázatokon, versenyeken. Kétszer lett első helyezettje a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolák országos rajzversenyének. A Nyiss Ránk országos képzőművészeti pályázatot is megnyerte 2011-ben.
Alkotásaira többek között a tájak szépsége, az évszakok váltakozása, a fények és árnyékok hangulata, a vizek anyagszerűsége és az abban tükröződő képi világ van nagy hatással. Több tucat egyéni és csoportos kiállítása volt már az ország több városában- hangzott el az ünnepségen.
Emellett az idei évben kézműves vásárral is gazdagíthatták az ünnepség napját, valamint az iskola aulájában láthatók azok a hímzések, népviseleti ruhák, amelyek az idő folyamán a palotai asszonyok védjegyévé váltak.
Az ünnepi alkalom keretében László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő adott át okleveleket a Népművészet Palotai Mesterei és Kismesterei számára, ám előtte néhány gondolatban arról beszélt, hogy nem az idő gyorsul, hanem az információk hullanak ránk nagyon gyorsan.
-Múlik az idő vagy telik az idő?- ez az igazi kérdés. Kihullik az idő a kezeink között, vagy telítődik az idő értelmes dolgokkal. Az idő telítődik, amikor a hétköznapokat ünnepé lehet változtatni- mondta, majd szólt arról, hogy az iskola ünnepet varázsolt ezen a napon környezetünkben.
A program zárásaként pedig meglepetésként, ám a korábbi évek hagyományainak megfelelően az iskola diákjai és pedagógusai közösen adták elő Kodály Zoltán: Kállai kettős című művét.

Kapcsolódó hanganyagok
Bikfalvi Borbála igazgatónő beszéde
László Tamás polgármester köszöntő gondolatai

Palota Mestere, Kismestere oklevéllel díjazottak

Palota Mestere oklevél:

Értelmes Élet Otthona
Gulyás Gergely
Balogh Ramóna
Bognár Réka
Sárai Nándor
Dr. Paál Zsuzsanna
Szabó József
Gyimesi Ferenc
Czimmermann Mária
Ambrus Aladár
Gulyásné Tokaji Tünde
Tasnádi Attiláné
Ágoston Zsolt
Ágostonné Végh Mária
Pekker Zsuzsa
Gurmai Ferenc
Nagy Diána
Kerepesi Mari
Lang Erika
Kostyál Erika
Kárpáti Józsefné
Gaálné Molnár Éva
Gerlei Ferenc
Tószegi Judit
Gregusné Ágoston Andrea
Tóbiás Tünde
Tóbiás Ágnes
Kaszás Lászlóné
Kabai Erzsi
Szabó Tünde
Sipos Szabó Tiborné
Barczai Györgyné
Jadlóczkiné Dárday Nóra
Kasza Józsefné
Ticzer Beáta
Ambrusné Dakó Katalin
Kiss Attila
Petrán Józsefné
Rózsa Györgyné
Szabóné B. Anna
Szabó Krisztina
Szalontai Noémi
Rákospalotai Szilas Néptánc Együttes
Rehorovics Anita

Palota Kismestere Díj:

Ifjú Ágoston Zsolt
Ágoston Barnabás
Ponczok Klaudia
Németh Roland
Száraznád NOK 9. évf. Szakmai Előkészítő Csoport
Száraznád NOK 10. évf. Szakmai Előkészítő Csoport
Neptun Általános Iskola:
– Jablonszky Nikolett 7.c
– Kádár Kata 7.c
– Ötvös Henrietta 7.b
– Poesz Nikolett 7.b
– Varga Sára 7.b
– Boruzs Kíra 7.b
– Tomaszewski Klaudia 7.c
– Kovács Patrícia 7.c
– 7. b osztály
Bartol Dániel
Nagy Levente
Kossuth Lajos Általános Iskola:
– 1.a osztályos tanulói
– 6.a osztályos tanulói
– Gyöngyfűző szakkör
– Kézműves szakkör
– Szövő- kézműves szakkör

Emléklapok:

Kiss Erik
Karsay Ildikó
Haffner János és családja
Ress Józsefné
Aranyi Péter
Fekete Éva
Dudás Zsuzsanna