Menu

A GYIÖK munkába lendül
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.03.

Ki hinné, hogy ismét eltelt két év? Akkor volt ugyanis a kerületben a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat választása. Ám, mivel a polgármester mellett a képviselők mandátuma is lejárt, így éppen egy hónappal ezelőtt: április 2-ára hirdette meg a GYIÖK választást a Választási Bizottság.

Mindezek előzményekénk Pöll József az OMIS osztály ifjúsági referense összehívta a több mint ötven gyermek- vagy ifjúsági korú képviselőjelölteket azért, hogy egyrészt bemutatkozzanak egymásnak, másrészt, hogy elmondhassák véleményüket a diákokat, fiatalokat leginkább érintő témákkal kapcsolatban.
Április 2-án pedig 16 választási körzetben ?az iskolákban és a kerület három művelődési házában lehetett szavazni a GYIÖK 2007-2009. évi képviselő jelöltjeire. A kiírás értelmében minden 12-19 év közötti diák, aki vagy a XV. kerületben lakik, vagy itt tanul, részt vehetett a választáson. A 15 fős GYIÖK tagságra 53 diák jelöltette magát. Ezen a napon a választás 15 körzetben volt eredményes. S mivel a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvodában éppen a Kontyfa Napok programjai zajlottak, a diákok pedig a választás megkezdését megelőzően elmentek, így a választást április 12-én ismételték meg ezen a helyszínen.
A végeredmény szerint az elkövetkező 2 évben a következő diákok kaptak helyet a GYIÖK-ben:
Horváth Kata (Czabán Általános Iskola és Óvoda),
Ruzsa László (Dózsa György Gimnázium),
Galántai Gábor (Hartyán NOK),
Pálinkás László (Kossuth NOK),
Sas Debóra (Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda),
Farkas M. Vivien (Kontyfa Szakközépiskola),
Józsa Krisztina (Kontyfa Általános Iskola),
Szécsényi Ferenc (Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola),
Kovács Bence (Károly Róbert Általános Iskola),
Matuz Bernadett (Pestújhelyi NOK),
Benkő Gyula (Száraznád NOK – Pattogós utca),
Baranyai Levente (Száraznád NOK – Neptun u.),
Csík Norbert (László Gyula Általános Iskola),
Luca Bálint (László Gyula Gimnázium),
Török Alexandra (Szent Korona Általános Iskola és Óvoda),
Gurnyik Viktória (Bethlen Gábor Szakközépiskola)
Érdekes, hogy az új testületben csupán egy olyan diák található, aki az előző ciklusban is diákképviselő volt: ő Matuz Bernadett (Pestújhelyi NOK). A másik érdekesség, hogy idén egy fővel bővült a testület, ugyanis a Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola, amelyik ugyan kerületi, de nem önkormányzati fenntartású csatlakozott a GYIÖK-höz.
A választást követően az új testület április 23-24-25-én Bernecebarátiban, a XV. kerületi Önkormányzat üdülőjében tartotta első ülését, ahol a tagok maguk választották meg a testület vezetőjét, Rákospalota – Pestújhely- Újpalota immár ötödik gyermek és ifjúsági polgármesterét.
Egyhangúlag a következő két évben a diákpolgármester Szécsényi Ferenc, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola 11. évfolyamos diákja lesz. Munkáját két alpolgármester segíti: a 12. évfolyamos Gurnyik Viktória (Bethlen Gábor Szakközépiskola) és a 9. évfolyamos Luca Bálint (László Gyula Gimnázium).

A három tisztségviselő megbízását április 24-én a Bernecebaráti táborban a helyszínre látogató dr. Pálinszki Antal alpolgármester, dr. Nagy Antal jegyző, Németh Angéla, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke, Mirilo Milos, a Lakásgazdálkodási Bizottság alelnöke, és Minyóczky Árpád, a XV. kerületi Rendőrkapitányság helyettes vezetője adta át a jelölteknek.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló