Menu

A gombfocisok gálája

2004.12.15.

A XV. kerületben az asztali labdarúgásnak, más néven gombfocizásnak Csánki Csaba, a MALSZ elnök vezetésével több mint negyven éves hagyománya van. Legutóbb az elmúlt hétvégén vette be magát a gombfocizók népes serege a Csokonai Művelődési Ház színháztermébe, ahol évadzáró gála keretében mérkőzhetett meg egymással a kicsitől az idősebbig mindenki. A játékban való részvétel egyetlen feltétele, hogy a nevező legyen olyan magas, hogy az asztalt felérje.

-A péntek délutáni verseny főleg kezdőknek és gyerekeknek szólt a Palotai Csokonai Asztali-labdarúgó Egyesület szervezésében, míg a szombati egy hagyományos évadzáró gála volt a Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség és a Testvériség SE rendezésében az idei Magyar Bajnokcsapat, a Magyar Kupagyőztes Csapat, a Magyar Egyéni Bajnok, a Grand Prix sorozat győztese valamint a MALSZ valamennyi tagszervezet delegáltjainak meghívásával- mondta Mihályi Zoltán, a MALSZ főtitkára.
Hajdanában a küzdelem sima, festett fa asztalon folyt, ma azonban egy 19 mm vastag laminált faforgács lap az alap, melyet nem festenek. A gyerekek természetesen diákméretű asztalon játszanak.
-A jelenlegi gombfocizók között van 72 éves aktív versenyző is, hiszen akik ezt a sportágat űzik, örök gyerekek maradnak- folytatta a főtitkár. A jelenlegi vezetés fő célja, hogy még ismertebbé tegye ezt a játék tevékenységet, ami tipikusan magyar. A főváros mellett nagyon sok vidéki klub is működik, melyeket többek között pályákkal támogatunk. A vidéki bázisokat, valamint az iskolás gyerekeket igyekszünk minél inkább bevonni a bajnokságokba, a gombfocizás vérkeringésébe. Úgy érzem, e sportág ismét reneszánszát éli manapság. Külföldön csak a határon túli magyarok ismerik a játékot, így a nemzetközi porondra nehéz kilépni, de most, az EU csatlakozást követően ez például egy hungaricum lehet.

Aki e játékot űzi, nem kell, hogy nagy költségekbe verje magát, hiszen a kezdetekhez a fröccsöntött színes fényképekkel ellátott gombok elegendőek. A versenyzésre alkalmas „csapatok” már más minőségűek, de a szabályzat szerint fémet nem tartalmazhat. Az asztalok elkészítése, elkészíttetése szintén néhány ezer forintos beruházásból megoldható.