Menu

A Földünkért, a jövőnkért

2009.05.05.

Ahogy minden évben, idén is a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ adott otthont a Föld Napja alkalmából rendezett kerületi vetélkedőnek és az azt követő faültetésnek.

A programot Lovas Éva, a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Kiemelkedően Közhasznú Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának elnöke, újságíró vezette. A hagyományos délutáni rendezvényen a kerület iskoláinak 16 csapata vetélkedett, melynek kérdései a globális felmelegedés és következményei témakörhöz kapcsolódtak.
Emellett a csapatok részvételének feltétele volt egy-egy plakát elkészítése „Mit teszünk az iskolánkban környezetünk védelméért?”címmel.
Miközben a különböző feladatokat oldották meg a diákok, a kísérő tanárok és az érdeklődők megtekinthették Kovács István a HUNCUT (HUNniai CUkorzacskó-gyűjtők Társasága) tagjának kiállítását. A gyűjtő e kedves tárlat bemutatásáért köszönő okleveleket kapott Hajdu László polgármestertől, ill. a „Környezetvédelemért” Közalapítványtól.
Amint Kovács István elmondta, az Interneten talált rá néhány évvel ezelőtt egy holland fórumra, ahol ilyen kávéscukor zacskókat gyűjtők beszélgettek egymással. Egy éppen ezen a fórumon levelező magyar hölggyel megismerkedett, aki később az immáron HUNCUT-ként létrejövő klub tagjai is lett. A megalakulás éppen két évvel ezelőtt volt: 2007. március 15-én. Azóta itthon is évente háromszor-négyszer találkoznak a tagok egymással, de főként levelezés útján csereberélnek. Kovács István maga is bőszen keresi az új lehetőségeket, hogy hol mutathatja be az igazán érdekes hobbiját, illetve, hogy hol szerezhet be új darabokat gyűjteményébe., amely ma már több mint 15 ezer darabból áll. Szerencsére, több olyan ország is van, ahol működik hasonló klub, így a cserére, a vásárlásra van lehetőség.
De visszatérve a Föld Napja alkalmából rendezett vetélkedőre, Kovács István így írta le benyomásait a Hartyán iskolában tapasztaltakról honlapján, a www.kavecukor.virtus.hu-n:
-A műsor, melyet a gyerekek adtak elő arról szólt, hogy varázslat nélkül is lehet nagyokat cselekedni, megoldhatatlannak tűnő feladatokat megoldani, ha mindenki összefog! Nem tudom direkt volt-e, vagy a véletlen szülötte ez a kis szösszenet, ki értett belőle valamit, de számomra igen elgondolkodtató volt-írta.
A versenyen a feladatok nem voltak könnyűek, így a zsűrinek sem volt egyszerű a dolga az értékelés során. A zsűri tagja volt: a Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának tagjai: Béki Tamás, Baracskay Éva, Matolcsiné dr. Szimon Ildikó, és Czibik Tamás, valamint Budai Pál, a polgármesteri hivatal Szociális- és Egészségügyi Osztályának munkatársa, illetve a zsűri munkáját segítette Erdélyi Ferenc, aki a korábbiakban hosszú évekig volt a Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának elnöke.
Az ünnepség szervezési munkáit az önkormányzat részéről nagyban segítette Kovácsné Márkus Éva a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője, illetve az előkészítésben nagy szerepet vállalt Marsovszky Györgyné, környezet-egészségügyi tanácsnok, aki betegsége miatt sajnálatos módon nem tudott részt venni az ünnepségen. Rajtuk kívül külön köszönet illeti Csörgő Mária elnök-igazgatót és Szőcs Tamás intézményvezetőt, akik már több éve helyet adnak a központi kerületi Föld Napja ünnepségnek, melyen „Együtt minden sikerülhet” címmel a Hartyán NOK Maskarás bábcsoportja-1. B., és 3. B. osztályának diákjai mutatták be előadásukat, melyet Kemény Magdolna tanított be.
Az esemény keretében szintén már hagyományosan faültetésre is sor került. Idén egy szép, kis nyírfa került a földbe az udvaron, illetve Hajdu László polgármester mondott köszöntőt.
Ezt követően került sor a várva várt végeredmény kihirdetésére, és a jutalmak átadására, melyeket Lovas Évától, Baracskay Évától és Matolcsiné dr. Szimon Ildikótól vehettek át a csapatok.
Fődíjként az első nyolc helyezett csapat jutalmul június 2-4. között Velencén környezetvédelmi táborban vesz részt.

Helyezés:
I. Hartyán NOK -2. csapat (Koppány Zsófia , Oravecz Barbara, Nagy Ádám, Veszeli János, Karz Sándor, Szilágyi Gergő Attila)
II.Károly Róber KSzKI-1. csapat (Kovács Kitty, Maros Krisztina, Füzesi Fanni, Pethő Réka, Istenes Petra, Tóth Nikolett)
III. Czabán NOK- 2. csapat (Papp Róbert, Ágoston Józsua, Horváth Róbert, Balogh Mihály, Buncsics Tibor , Luu Thien Phu)
IV.Hartyán NOK- 1. csapat (Menyes Nikoletta, Buda Nikolett, Lekli Henrietta, Finta Dániel , Szilágyi Levente, Papp Cintia)
V. Kossuth NOK- 1. csapat (Simon Bálint, Németh Kitty, Kapocs Péter, Tóthfalusi Dominik, Maléth Bence, Sógor Márton
VI. Czabán NOK- 1. csapat (Horváth Katalin, Stefkó Dóra, Horváth Erzsébet, Kóródi Judit , Grósz Nikolett, Hegedűs Renáta)
VII. Szent Korona Ált.Isk. -1. csapat (Gáldi Dóra, Bárányos Bence, Gulyás László, Harmatos Zsombor, Fekete Bianka, Gulyás Adrienn)
VIII. Kolozsvár NOK- 1. csapat (Varga Péter, Korpics Veronika, Bali-Berni Tamás, Pataki Dávid, Geisberger Csaba, Szabó Tamás)
IX. Kontyfa NOK- 2. csapat
X. László Gyula Gimn. -1. csapat
XI. Kontyfa NOK-1. csapat
XII. László Gyula Gimn.- 2. csapat
XIII. Száraznád NOK -2. csapat
XIV. Pestújhelyi NOK – vegyes csapat
XV. Száraznád NOK -1. csapat
XVI. Károly Róbert KSzKI