Menu

A fák is siratják az elveszett lombokat

2008.09.13.

A szakemberek és civil szervezetek minden évben riasztóbb képet festenek Földünk jövőjéről. A globális felmelegedés, a környezet nagy mértékű pusztítása az emberiséget is fenyegeti. A Szemléletváltás az Életért (SZÉL) Ember- és Környezetvédő Közhasznú Egyesület vándorkiállításán, képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a fákban rejlő szépséget, és figyelmeztet védelmük fontosságára. Az utazó tárlat jelenlegi helyszíne a Csokonai Művelődési Ház, ahol Vándorkiállítás a fákért címmel szeptember 29-ig tekinthető meg kiállítás.

A kiállítás megnyitóján Ferk Ilona köszöntötte a megjelenteket, míg a kiállítást Karay Zsófia, a SZÉL Egyesület elnöke nyitotta meg. Ez alkalommal a Hubay Jenő Alapfokú Művészeti Központ gitár tanszakának növendékei, valamint furulyás növendékei léptek fel kedves muzsikaszóval.
Földünk ökológiai egyensúlyának megtartásában fontos szerepet töltenek be a fák. A fa zajszigetelő, megakadályozza a talajeróziót, gyökereikkel átjárják a talajt és felszívják a talajvizet, egyensúlyban tartva annak vízháztartását, erre a fiatal fák még képtelenek. Ezek mellett a fának, az erdőnek nyugtató, rekreációs hatása van, nem beszélve az árnyékról, amely védelmet nyújt a rekkenő hőségben. Az elmúlt években, hazánkban is számos környezetvédelmi szigorítást vezettek be, de más európai országhoz viszonyítva ez még mindig kevésnek bizonyul.
450 köbméter lombkoronájú fa 80-90 év körül van, és egy ember éves oxigén szükségletét termeli meg, míg egy autó 10 000 km-en 20 emberét fogyasztja el ? mondja Karay Zsófia a SZÉL egyesület elnöke. ? Ennek ellenére másról sem hallani, mint folyamatos fakivágásokról és útszéli szakszerűtlen metszésekről, csonkításokról. Pedig, amelyik fának levágják az ágait, megbomlik a lombkoronája és a gyökere közötti egyensúly, töredeznek az ágai, a fa pusztulni kezd. A fák védelmében szervezett vándorkiállítás ötletével kereste meg volt iskolatársát, Lelkes András festőművészt, hogy képzőművészeti alkotások segítségével megmutassák a fák sokoldalúságát.
A kiállítás három generáció – Lelkes István, Lelkes Mária, a nagyszülők, fiúk Lelkes András, valamint unkájuk, Lelkes András Gergely – alkotásait vonultatja fel, bemutatva a fák szépségét a természeti és az épített környezetben.
Fényképfelvételek segítségével hívják fel a figyelmet az utóbbi időben veszélyesen terjedő, a lombtérfogat indokolatlan csökkentésére és az állatok élőhelyének tönkretételére.
Karay Zsófia szerint vissza kellene téri ahhoz a régi erdélyi hagyományhoz, amikor az apák minden gyermekük születésekor fát ültettek, amely együtt növekedett a gyermekükkel.
A megnyitó szavakat követően Kürti Dezső vetítettképes előadását tekinthették meg az érdeklődők, melyet a Palotai szigeten készített az elmúlt évek során, amikor még csodálatos pompájában voltak láthatóak a fák.
Mindezek után bioétkek kóstolójával és némi beszélgetéssel ért véget a program.