Menu

A Dózsában már „tananyag” a síoktatás

2012.02.17.

A kerületi oktatási intézmények közül a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában van a legnagyobb hagyománya a sítáboroknak. Az idei tanévben is két helyen síeltek az intézmény diákjai: a haladók Ausztriában, a kezdők pedig Szlovákiában hódolhattak a téli sportok örömeinek.

-A síelés egy kiváló szabadidős elfoglaltság – mondta Ábri László igazgató –, mellyel jó, ha megismerkednek a diákok. Ez egy kölcsönös folyamat, hisz egyrészt a családok felől is igény mutatkozott rá, másrészt magunk is fontosnak tartottuk a tanulók síoktatását.
Így történhetett, hogy immár 2000 óta rendszeresen síelnek a dózsások. Az idei táborukat ráadásul egy pályázat keretén belül az önkormányzat is támogatta. A rákospalotai iskola szerencsés helyzetben van, hisz a síoktatást házon belül is meg tudja oldani. A tantestületben ugyanis több olyan pedagógus is van, aki jól síel és másoknak is képes átadni a tudását. A haladókkal Vígh Zsolt és Rábel Sándor, míg a kezdőkkel Zakariás Mária és Szentpéteri Sára szokott foglalkozni. Ezen kívül a szlovákiai síelésüket megkönnyíti, hogy ezt a programot mindig a kassai testvérintézményükkel közösen szervezik meg.
A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában nem csak a síelésnek, hanem más szabadidős programoknak is nagy hagyománya van. Tavasszal például egy népes diákcsapat szintén tanári felügyelettel Isaszegre szokott kerékpározni, nyáron pedig két vízitúrát is szerveznek, egyet a Tiszára, egyet pedig a Mosoni Dunára. A kassai testvériskola diákjai a tiszai túrán szokták viszonozni a dózsás barátaik téli látogatását.