Menu

A demokrácia nevében

2012.09.28.

Legutóbb júniusban beszélgettem Zrínyi Gál Vincével, a KOMA Társulat vezetőjével, amikor az önkormányzat és a társulat együttműködési megállapodást írt alá. A mostani beszélgetésünk apropóját az ősszel kezdődő színházi évad adta.

– Mennyivel lett optimistább a legutóbbi beszélgetésünk óta?
– Elkezdődik végre az évad, így sokkal optimistább vagyok. A várva várt működési pályázatot is kiírták, így ebből valószínűleg novemberre lesz pénzünk, és más pályázati forráshoz szintén hozzájutottunk.
– Milyen darabot próbálnak?
– Most kezdtük el Shakespeare Athéni Timon című darabjának próbáit, melyet a saját nyelvezetünkre alakítunk. A darab hétszereplős, a régi társulatból négy színész maradt, Jaskó Bálint, Mohai Tamás, Polgár Péter és jómagam.
– A tervek szerint a darabot október 13-án bemutatjuk, de közben nagyon készülünk a fiatalok számára létrehozandó színházi nevelési projektünkre is. Novembertől egy hónapon keresztül szeretnénk dolgozni a középiskolásokkal.
A munkánk „vég terméke” pedig vagy film forgatás, vagy képekből álló kiállítás, vagy színházi darab lesz. Ez rajtuk múlik.
– Idén minden a demokráciáról szól. A produktum olyan társadalmi modellt
mutatna be, amiben ők élni szeretnének. Bevonjuk a diákokat a profi munkába, és mi is belefolyunk az ő életükbe. A program végén pedig tábort tartanánk.
– Milyen darabokat játszanak még az évadban?
– Miután az NKA-tól nyertünk pályázati pénzt, így több darabot játszunk, A tizedik gént és Deilephila-t is. A Plazma és A sárkány című darabokat pedig egyrészt olyan iskolákba visszük, ahol még nem játszottuk, valamint az országban olyan helyeken adjuk elő, ahol van rá fogadókészség.