Menu

A Csokonainak lelke van- Foltlelke

2005.10.24.

Igaza van Tóth Lajosnak! A Csokonainak lelke van! De nemcsak foltlelke, hanem csak úgy egyszerűen lelke.

Pénteken kora este alig lehetett elférni az amúgy nem kicsi Csokonai Művelődési Házban. Ugyanis a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő ház jubileumi kiállításra várt minden érdeklődőt- azokat, akik érdeklődnek a foltvarrás iránt, azokat, akik csinálják mindezt illetve azokat, akik csak fogják a foltvarrást tanulni, készíteni, alkotni.
Ferk Ilona a hagyományoknak megfelelően köszöntött mindenkit, majd az amúgy is fokozott hangulat a csúcspontja körül kezdett mozogni, amikor is a Hubay Jenő Zeneiskola gitártanára Gémesi Katalin és két tanítványa: Gercsók Magdolna és Kósa Tímea a húrok közé csapott. Mit csapott, a tanárnő valami igazán fergeteges hangot kiadva magából adott elő egy mexikói dalt tanítványai hangszeres kísérete mellett.
Tóth Lajos, igazgató pedig ezek után csak a jó hangulatot fokozta azzal, hogy a lelkekről, a Csokonai lelkéről, s a Foltlelkekről mesélt, csacsogott, felvéve az amúgy is cserfes hölgyek ritmusát.
-Két éve vannak már nekünk foltlelkeink, s a férfiak most tudhatják meg, hogy milyen címeket kaphatnak feleségüktől egy-egy alkotás révén: pl. A világ legjobb férje címet.
Az igazgató beszélt arról, hogy az alkotó hölgyek milyen szerények, s közben milyen cserfesek, amikor alkotnak. Hiszen a munka kollektív, s ők a szó legnemesebb értelmében CÉHekbe tömörülnek.
-A Csokiban ez egy gyönyörű őrület, hiszen olyat csinálnak, amit szeretnek. Időt szakítanak a kézműves művészetre! Férjek! Higgyék el, sok pénzt el lehet erre a hobbira is költeni!
Ezután ismét gitárszó hangzott fel a somolygó, mosolygó asszonyok és férfiak sustorgása közepette, majd Kiss Margit, az egyik „foltlelkes” emléktöredékeket olvasott fel, a csoport vezetője, Szomor Ágnes pedig stílszerűen saját alkotásokkal köszönte meg a háznak, a munkatársaknak a segítséget.
A cserfes társaság pedig az ezt követő programon is arról tett tanúbizonyságot, hogy bár van élet a foltlelkeken túl, ám enélkül valami űr keletkezne a lelkekben. A program beszélgetéssel, s tombolasorsolással folytatódott, ahol szebbnél szebb „foltos” alkotás talált gazdára.
A Foltlelkek csoport kiállítása november 4-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-21 óra között, hétvégén a ház programjaihoz igazodva.