Menu

A csodával egyenértékű

2011.12.01.

November 29-én délután ünnepélyes keretek között vágta át a szalagot Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és László Tamás országgyűlési képviselő, polgármester a Zsókavár utca 42-44. szám alatt található teljesen megújult orvosi rendelő épületének avatásán.

A rendelő megújulása egyben a kerület Zsókavár projekt I. ütemének legkiemelkedőbb eleme.
A zsúfolásig megtelt épületben a miniszter a megvalósult beruházás kapcsán szavaiban kiemelte, hogy az egészségügy megújulása nemcsak technikai és anyagi kérdés, átfogó szemléletváltás nélkül nem valósulhat meg. Az igazi megújuláshoz erősíteni kell a hivatástudatot, az elköteleződést. Az impozáns épület pedig szimbóluma lehet mindennek a megújulásnak.
A miniszter beszélt arról is, hogy Újpalota az ország második legnagyobb lakótelepe, s miután hazánkban mintegy 2,3 millió ember él panelépületekben, így kiemelten fontos, hogy ezeken a területeken fejlődjön a lakókörnyezet. Ezzel párhuzamosan kiemelte, hogy az orvosi rendelők nem pusztán az alapellátás javát szolgálják, hanem javítják a lakótelepen élők életkörülményeit is.
László Tamás polgármester szavaiban először is köszönetet mondott a miniszter úrnak, hogy jelenlétével is bizonyítja, kiemelt fontosságú ez a program, valamint arról beszélt, hogyha nem is ebben a pillanatban, de körülbelül egy hónap múlva az elmúlt közel másfél éve „száműzetésben lévő” egészségügyi dolgozók birtokba vehetik a csodálatos épületet, ahol 10 háziorvos, 5 gyermekorvos, 7 védőnő, 5 fogorvos várja majd a lakosságot.
-Ez az intézmény új fénytörésbe helyezi a lakótelepet- mondta László Tamás, majd külön kiemelte, hogy a lakótelepen élőknek új reményt adhat ez az egész beruházás, amely szándékaik szerint mintául szolgál majd a további középületek megújításának is.
Az ünnepélyes szalagátvágást követően pedig ki-ki körbenézhetett az épületben, betekinthetett egy-egy váróba, orvosi rendelő, melyet teljes pompájában december 7-én László Tamás polgármester kalauzolásával a kerület lakossága is megtekinthet.
Az orvosi rendelő tervezője az M-Teampannon Kft.-, míg a kivitelező a West Hungária Bau Kft. volt,a teljes körű lebonyolítást a RUP-15 Kft., a kerület városfejlesztési társasága végezte kitűnő színvonalon. A Zsókavár utca 42-44. szám alatti orvosi rendelő felújításának kivitelezési költsége megközelítőleg 622 millió Ft volt, ebből Uniós támogatás mintegy 183 millió Ft.
A kiviteli tervek szerint a megvalósulás során az épületben kizárólag a tartószerkezeti rendszer maradt meg. Számos olyan új funkcionális elem épült meg, amely egységes esztétikai elrendezése révén nemcsak a kerület szociális ellátórendszerében jelent minőségi változást, hanem városképi szempontból is számos újdonságot hoz. (Akadálymentesítő rámpák, a lapostetőn extenzív zöldfelület, a déli oldalon növényfuttató fal, víz-, szellőzés-, fűtés-, csatornahálózat-csere, lift, az épületvillamossági rendszer teljes rekonstrukciója stb.).
Megújultak a rendelők, a várók, a közlekedő terek, a vizesblokkok, az öltözőegységek, egységes stílus jegyében alakultak ki a nyílászárók, az álmennyezet, a padlóburkolat. A tervezés és a kivitelezés során fontos szemléleti tényező volt az, hogy ebben az egészségügyi intézetben gyermekrendelés is helyet kap.
Az épület háromszintes, szintenként több mint 500 négyzetméteres hasznos alapterületű, a teljes terület 1621 négyzetméter.

Kapcsolódó anyag:

Kapcsolódó hanganyag: