Menu

A család megtartó ereje
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.01.25.

A Kereszténység és közéletiség című programsorozat még 2005. őszén vette kezdetét. A XV. kerületben tartott rendezvényekhez számos egyház csatlakozott. Ennek keretében tartott előadást már Bábel Balázs érsek, Balogh Zoltán református lelkész, Bíró László püspök, Gáncs Péter püspök, Tímár Ágnes cisztercita szerzetes, Tőkéczki László történész.

-A sorozat most folytatódik, melynek vezérgondolata az erkölcsiség- mondta László Tamás országgyűlési és önkormányzati képviselő január 17-én, amikor is Jelenits István piarista szerzetes tartott előadást Ifjúság, nevelés, erkölcs címmel a Pestújhelyi Keresztelő Szent János templomban.
A képviselő bevezető gondolataiban felelevenítette azt az időszakot, amikor a piaristákhoz járt és Jelenits István volt a hittantanára.
A szerzetes, író és tanár több mint egyórás előadását személyes, gyermekkori élményeivel kezdte, majd József Attila édesanyjáról szóló versének felolvasása után arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen sokat változott a világ az elmúlt évtizedek folyamán.
-Ez a világ, amely az anyagi jólét megteremtésére biztat, már nem tud az anya a gyerekének olyan személyes biztonságot adni- mondta a szerzetes tanár. Régen, a családi burokban a gyerek az édesapja, édesanyja, testvérei mellett tanult szakmát, sajátította el a mindennapi élet fortélyait. Ma a szülő a nevelés gondját rábízza a szakemberekre (bölcsőde, óvoda, iskola), ő pedig teszi a dolgát. A szülő a szeretetet azzal tudja le, hogy mindent megvesz neki.
-Amikor egy gyerek megszületik, meg kell ismernie önmagát és ehhez idő szükséges- mondta a piarista tanár. Sajnos, a mai világból lassan kivész az egymással való kommunikáció, amely maximum abban merül ki, hogy a szülő megkérdezi a gyerekétől, hogy „Történt valami az iskolába?”, mire a gyerek csak annyit válaszol: Semmi. Erre a szülő megnyugszik. Pedig az, hogyha este egy kicsit elbeszélgetne a gyerekkel, érdeklődne a hogyléte felől, akkor minden probléma a felszínre kerülhetne, és orvosolni lehetne.
Külön felhívta a figyelmet Jelenits István arra a jelenségre, amikor a gyermeknek szívpanasza van. Ilyenkor azonban a kicsi lelke beteg, amire nem gyógyszert kell szedni, hanem SZERETETET kell adni. Sajnos, a fogyasztói társadalom pedig belekényszerít mindenkit abba, hogy a gyerek mindent megkap, csak a személyes törődést nem, amire a legjobban szüksége van. Pedig az együttlét lenne a legfontosabb, a sok-sok beszélgetés.
-Az kellene, hogy a gyerek érezze, hogy a szülei szeretik!- mondta Jelenits István.
A Kereszténység és közéletiség programsorozat a jövőben is folytatódik: legközelebb február 21-én dr. Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Egyetem rektora lesz a vendég.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló