Menu

A boltoktól a jövő felé

2008.05.31.

16. alkalommal rendezte meg az elmúlt héten a Pestújhelyi Napokat a Pestújhelyi Közösségi Ház a kerületi önkormányzat és a civil szervezetek támogatásával, melynek megnyitója alkalmából egy igazán kuriózum kiállításra is sor került.

A programsorozatot Király Csaba alpolgármester nyitotta meg, aki néhány gondolatban már a közönségre váró programokról szólt kiemelve a hagyományőrzést és a hagyományteremtést. A programok sokszínűségéért pedig külön köszönetett mondott a ház munkatársainak .
Nagy Edit, a PeKH munkatársa, a Bolt hátán bolt volt c, kiállítás rendezője elmesélte, hogy tavaly ismerte meg Legát Tibort, aki a kerületi vendéglőket bemutató kiállításról írt egy igazán szakavatott cikket a Magyar Narancs élet+mód rovatába, és már akkor egyértelmű volt számára, hogy az idei kiállítást csak ő nyithatja meg.
A Bolt hátán bolt volt?című kiállítás megnyitása kapcsán személyes élményeiről számolt be: fiatalként Zuglóból kerekezett át Pestújhelyre, amikor is fantasztikus érzés töltötte el.
-Ha a templom környékén járva nem dőlne rá az Újpalotai lakótelep, akkor egy igazi ékszerdoboz lenne. Olyan igazi kisvárosi hangulat van, csak a falusiasság hiányzik- mondta, majd azzal folytatta, hogy igazából Pestújhellyel a tavalyi kiállítás alkalmával ismerkedett meg jobban, és majd elállt a lélegzete. Külön kiemelte az idei kiállításból, hogy nagyon sok kutatómunkával valósult meg a boltok és annak helyének bemutatása.
-Ha nem is lehet feltámasztani ezeket az üzleteket, de meg tudjuk őrizni az emlékezetben. Ennek a kiállításnak ez a legfontosabb üzenete a jövő felé- mondta a kiállítást megnyitó gondolataiban Legát Tibor.
Zárásként mindehhez Nagy Edit annyit tett hozzá, hogy bár vannak hiányosságok a kiállításon, épp ezért a Hibák és hiányosságok jegyzéke címmel egy füzetecskét elhelyeznek a teremben, ahova mindenki beírhatja észrevételét, kritikáját, majd köszönetet mondott a megnyitó gondolatokért Legát Tibornak, a sok-sok fotóért Vargosznak és Nagy Botondnak, illetve a sok segítségért Nyúl Pista bácsinak.
A megnyitó után az ez alkalomra megnyitott kertvendéglőben múlathatta mindenki az időt, miközben Lendvai Ferenc és zenekara szórakoztatta a társaságot.