Menu

A BKIK III. (Kereskedelem és kereskedelmi szolgáltatás) Osztályának felhívása

2005.11.15.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara III. (Kereskedelem és kereskedelmi szolgáltatás) Osztályának FELHÍVÁSA az osztály tevékenységi köréhez tartozó fővárosi vállalkozások részére:

Tisztelt Tagjaink! Tisztelt Gazdálkodó Szervezetek!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban: BKIK) III. Kereskedelem és kereskedelmi szolgáltatás osztályának (továbbiakban: III. Osztály) 2004. szeptember 7-ei küldöttválasztásával kapcsolatban a Fővárosi Bíróság több szabálytalanságot állapított meg, s az osztályértekezlet küldöttek és pótküldöttek választására vonatkozó döntéseit – jogerősen – megsemmisítette. A III. Osztály, illetve a BKIK jogszerű működésének fenntartása érdekében szükségessé vált új választások kiírása és lebonyolítása.
A BKIK Alapszabályának 34.3. pontja szerint a küldöttválasztás fóruma a küldöttválasztó osztályértekezlet .
A törvényi kötelességnek megfelelően tájékoztatom a III. osztály tevékenységi körébe tartozó fő tevékenységű, budapesti székhelyű vállalkozásokat a választásokon való részvétel, a jelölési, szavazati jog gyakorlása, a jelölhetőség és a választhatóság feltételeiről, valamint a küldöttválasztó osztályértekezlet helyszínéről és időpontjáról.
A Gktv 30.§(4) bekezdésben foglaltak értelmében a küldöttek és a pótküldöttek jelölésében és választásában részt vehetnek a nem BKIK tag gazdálkodó szervezetek képviselői is.
A jelölési-választási folyamat kizárólag a választó osztályértekezleteken történhet. Ezen – a november 15. -november 24. között a BKIK központi ügyfélszolgálati irodájában (1016 Bp., Krisztina krt. 99.) elektronikus formában bárki részére hozzáférhető választási névjegyzék nek megfelelő tagozati és osztálybesorolás szerint – a névjegyzék szerint a III. Osztályhoz tartozó valamennyi gazdálkodó szervezet jogosult részt venni . A Gktv 31.§(1) bekezdésében foglaltak értelmében a gazdálkodó szervezetek a részvételi, jelölési és szavazati jogukat kizárólag a választási névjegyzékben – amely tartalmazza a gazdálkodó szervezet megnevezését, székhelyét, tevékenységi körét, a kamarai választások során és a képviseletében szavazásra jogosult személy(ek) nevét – szavazásra jogosultként feltüntetett személy útján gyakorolhatják .
A regisztráció és a mandátumvizsgálat alkalmával a nem BKIK tagoktól , a részvétel feltételeként, egyéni vállalkozások képviselője esetében VÁLLALKOZÓI IGAZOLVÁNY és SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY, a többi gazdálkodó szervezet képviselője esetében ALÁÍRÁSI CÍMPÉLDÁNY és SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY vagy ÚTLEVÉL, valamint 30 napnál nem régebbi cégkivonat eredetiben, vagy hiteles másolatban történő bemutatását kérik majd munkatársaink.
A BKIK tagvállalkozásai szavazati jogukat kizárólag a tagjegyzékben – a választást megelőző legalább 15 nappal korábban képviselőként – feltűntetett természetes személy útján gyakorolhatják. A regisztráció és a mandátumvizsgálat alkalmával, a részvétel feltételeként tőlük SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY vagy ÚTLEVÉL eredetiben, vagy hiteles másolatban történő bemutatását kérik majd munkatársaink. Kérem, hozzák magukkal!
A választási névjegyzékkel kapcsolatos esetleges kifogást – a Gktv 32.§(4) bekezdésének megfelelően – a közszemlére tétel időtartama alatt írásban kell a BKIK Elnökségének címére (1016 Bp., Krisztina krt. 99.) személyesen, faxon (488-2108) vagy postai úton, cégszerűen aláírva benyújtani. A jogos észrevétel nyomán a változtatást – a kifogást benyújtó gazdálkodó szervezet egyidejű értesítése mellett – átvezetjük a választási névjegyzéken. Az alaptalannak tartott kifogást legkésőbb a beérkezést követő 3 napon belül áttesszük a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz, amely az ügyben a beérkezéstől számított 3 napon belül nem peres eljárásban határoz. Ha a bíróság a kifogást alaposnak tartja, elrendeli a választási névjegyzék vagy a tagjegyzék kiigazítását, ellenkező esetben a kifogást elutasítja. A bíróság – melynek határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye – a határozatát annak meghozatala napján közli a BKIK Elnökségével és a kifogásolóval is.
A Gktv 27.§(1)c) pontja és a BKIK Alapszabálya szerint jelölni és megválasztani csak olyan gazdálkodó szervezetek kamarai képviselőit lehet, amelyek az osztályértekezletet legalább 15 nappal megelőzően a BKIK önkéntes tagjairól vezetett nyilvántartásba, a „tagjegyzékbe” bekerültek . További feltétele a jelölhetőségnek a kamarai tagdíjfizetés és regisztráció rendezettsége, emellett a „tisztségelfogadó és összeférhetetlenségi nyilatkozat” megtétele is. (Az összeférhetetlenségi nyilatkozattal azt igazolja az aláíró, hogy megfelel a Gktv 27.§-ában rögzített feltételeknek.)
A szavazólapra az kerül fel, akinek a jelölését a jelenlévő szavazati jogúak több mint 50%-a támogatja. Közülük megválasztott az lesz, aki az érvényes szavazatok – többes jelölés esetén relatív – többségét megkapta.
Alapszabályunk, abban a választási szabályok, továbbá a választó osztályértekezlet részletes ügyrendje (az Alapszabály 3. sz. melléklete) megtekinthetők a BKIK honlapján ( www.bkik.hu ) .
A választó osztályértekezlet kezdési időpontja és helyszíne a következő:
2005. november 30. (szerda) 14 00 óra, a BKIK Székháza (1016 Bp., Krisztina krt. 99.) VII. emelet
A választó osztályértekezlet tárgysorozata:
1. A BKIK III. osztálya küldötteinek és pótküldötteinek megválasztása
2. Az osztály elnökének és vezetőségének választása
3. Javaslatok egyéb személyi kérdésekben
A regisztráció a választó osztályértekezletet megelőzően, 13 00 órától kezdődik. Határozatképtelenség esetén – ami a kezdés időpontjában az osztályhoz tartozó kamarai tagok kevesebb, mint felének jelenléte esetén következik be – a meghirdetettel egyező tárgysorozattal megismételt osztályértekezletet hívok össze, melynek kezdési időpontja: 14 30 óra. A megismételt osztályértekezlet – az eredeti napirend tekintetében – a megjelentek számától függetlenül határozatképes.
Kérjük a gazdálkodó szervezeteket, hogy képviselőik részvételével járuljanak hozzá önkormányzati rendszerünk sikeres megújításához!

/: a BKIK III. osztályának elnöke :/