Menu

A 85 éves alkotó jubileuma
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.12.14.

Születésnap és egyben jubileum- így fogalmazható meg Szűcs Károly e héten megnyílt kiállításának mottója.

Az Újpalotán élő festőművész a napokban ünnepli 85. születésnapját, miközben éppen 25 éve kedett el festeni. Ebbeől az alkalomból nyílt meg a Lila Galériában a több mint negyven alkotásból álló kiállítása.
A megnyitón közreműködtek a Hubay Jenő Zeneiskola gitár tanszakának növendékei Gémesi Katalin tanárnő vezetésével. Amint Hajdu László polgármester, a kiállításmegnyitón elmondta, Károly bácsi akkor vett a kezébe ecsetet, miután nyugdíjba ment. Ennek éppen 25 esztendeje, s azóta a Rákospalotai Képzőművész Klub tagjaként 25 csoportos kiállításon való részvétele mellett hat önálló kiállítása is volt.
Szűcs Károly kaposvári születésű, s mint dunántúli, a Lila Galériában kiállított képeinek összessége egy kivételével, amely Dunavarsányt idézi, erről a vidékről, a tájról szól. Emellett azonban egy kis vitrinben láthatóak a hajózásról, hajótörténetről szóló képeslapszerű festményei is, melyhez a témaválasztása nem véletlen: ő maga 43 évig volt hajós a Flotillánál és a Mahartnál.
Látásmódját, az épített és a természetes környezet saját szemszögéből való vizsgálatát meghatározta az is, hogy négy évig az oroszoknál hadifogságban volt, s mindezek az élmények a képein is tükröződnek.
Karcsi bácsi azonban mindezek elleneére nagyon szerény ember, saját bevallása szerint a lakótelepi lépcsőházban sem tudják, hogy egy festőművész élnek együtt.
Szűcs Károly alkotásainak tárlata december 21-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek:





Képes beszámoló