Menu

Díjak és döntések

2020.09.10.

Útfelújításokról, parkolóépítésről valamint a Palota Liget telepítési tanulmánytervéről is tárgyaltak a képviselő-testület szeptemberi ülésén, amelyen egy kisebb ünnepséget is tartottak.

Ünnepi pillanatokkal, a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díjak átadásával kezdődött a képviselő-testület szeptemberi rendes ülése kedden. Az elismerés annak adományozható, aki kerületi lakosként vagy dolgozóként példamutató és szakmailag kimagasló tevékenységet fejtett ki a XV. kerület fejlődése, valamint a közjó előmozdítása érdekében. Az átadásra hagyományosan március 15-én kerül sor, erre idén a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség.

A volt jegyző is a kitüntetettek között

A díjat idén dr. Sebestyén Júlia diabetológus főorvos, Némethné Varga Viktória, az Egyesített Szociális Intézmény gyógypedagógusa, egységvezetője, Szabó Lászlóné bölcsődevezető, Csörgő Mária iskolaigazgató, Illyés Zsuzsanna, fuvolatanár, előadóművész, Szabóné Baranyai Edit pedagógus, igazgatóhelyettes, Kapuszta Csaba sportvezető, lokálpatrióta, Szusza József, a pestújhelyi civil élet egyik szervezője, dr. Lamperth Mónika, az önkormányzat korábbi jegyzője, valamint Soha Péter, a Gzadasági Működtetési Központ (GMK) gazdasági igazgatója vehette át Cserdiné Németh Angéla polgármestertől és Tóth Imre alpolgármestertől.

A Rendvédelmi Szervek Elismerő Oklevél elismerést a kerületért végzett tevékenységükért a Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitányság állományának, valamint a Katasztrófavédelem IV. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományának tagjai kaphatják kiemelkedő, magas színvonalú szakmai munkájukért. Az okleveleket ezúttal a munkatársak képviseletében dr. Balogh Róbert kerületi rendőrkapitány és Béres Ferenc tűzoltó parancsnok vették át.

Újabb bevételkiesés

A testületi munka a helyi adóktól szóló rendelet módosításával kezdődött. A rendeletmódosításra azért volt szükség, mert az eddigi szabályok szerint lehetséges volt a reklámhordozók adóztatása, ezt azonban magasabb szintű jogszabály 2020. július 15-től már nem engedi meg. Az előterjesztésből kiderült, hogy ennek a helyi adónak a kivezetése évi 30 millió forintos bevételkiesést okoz 2021-ben. A testület módosította a Polgármesteri Hivatal Belső Ellenőrzési Osztálya 2020-as Ellenőrzési Munkatervét is.

Új városrész születhet

A képviselők tárgyaltak a Palota Liget telepítési tanulmánytervéről. A Palota Liget jelenleg beépítetlen, nagyjából 20 hektáros terület a XV. kerület északi részén a Szilas-pataktól északkeletre, az M3-ashoz közel, átmenetileg mezőgazdasági területként hasznosítják. A fejlesztési területre az önkormányzattal előzetesen szakmailag egyeztetett telepítési tanulmánytervet készíttetett a terület többségi tulajdonának várományosa (a telkek jelentős részére vonatkozó keretjelzálog követelési jogának birtokosa), az Indotek Group Zrt. A tervek szerint és a jelenlegi szabályozás mellett lakópark épülhet ezen a – most beépítetlen – területen, ennek a jegyében készült el a telepítési tanulmányterv. A hatályos területfejlesztési és területrendezési tervi elképzelések, valamint a fejlesztői szándékok szerint egyaránt kis beépítési intenzitású, zöldbe ágyazott kertvárosi karakterű városrész épülne. Új, zöldterületekkel tagolt, vonzó, karakteres beépítést lehet megvalósítani, amely több száz családnak biztosíthat az elképzelések szerint magas színvonalú lakókörnyezetet. Jelenleg kb. 376 darab lakás helyezhető el a vizsgált területen. A Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) visszafogott beépítést lehetővé tevő szabályozása annak érdekében történt, hogy a tulajdonviszonyok rendeződése után legyen tárgyalási alapja az önkormányzatnak a terület infrastruktúra-fejlesztési igényeinek kiépítése, kiépíttetése tekintetében.

A terület beépítéséhez szükséges infrastruktúra-fejlesztések költségeinek (többek között valamennyi közmű, utak, fasorok stb.) átvállalását településrendezési szerződésben szükséges rögzíteni az érintett tulajdonosok bevonásával. Az előterjesztést elfogadták, Deschelak Károly (Mindenki a Tizenötödikért) kiegészítő javaslatával, amely a kérdéses területhez közeli Külső Fóti út belső szakaszán csúcsidőszaki forgalomszámlálást ír elő a településrendezési szerződés aláírása előtt.

Utak újulnak meg, parkolók épülnek

Útfelújításokról is döntöttek a képviselők: az Eötvös utca (Dugonics utca és Wysocki közötti, 360 méteres szakasz) megújításához nettó 81 millió forintos, a Bocskai utca (Illyés Gyulya utca és Dobó utca közötti, 190 méteres szakasz) megújításához nettó 30 millió forintos pluszforrást biztosítanak a 2020-as költségvetésben. A Kemény István utca (Árokhát utca és Székely Elek utca közötti, 415 méteres szakasz) felújításának a nettó 118 millió forintos forrását a 2021-es költségvetésben biztosítják.

Ugyancsak megszavazta a testület a Kolozsvár utcai piac melletti parkolóhelyek építésének. Mivel a fejlesztés, a parkolási helyzet javítása nemcsak a lakosságnak, hanem a Kolozsvár utcai piacnak is alapvető érdeke, ezért a parkolóhelyek építését a CSAPl-15 Kft. eredménytartaléka terhére valósítják meg, nettó 2,548 millió forintért.

(Cs.B.)

Fotók: Nagy Botond/XV. Média