Menu

85 év- Városünnep Rákospalotán

2008.06.19.

Kétnapos programsorozattal ünnepelte Rákospalota várossá válásának 85. évfordulóját. Ugyanis, 1923. június végén, pontosabban 20-án kelt belügyminiszteri rendelet értelmében nagyközségből várossá vált Rákospalota. Mindezt 10 nappal később rendkívüli közgyűlésen hirdették ki a nagyközség vezetői. Ennek emlékére és megünneplésére gyűltek össze a fiatalok és idősek a Karácsony Benő parkban pénteken és szombaton, míg a programok második napján ünnepi ülésnek és gálaműsornak adott otthont a Csokonai Művelődési Ház.

Az első napon miután dr. Pálinszki Antal alpolgármester néhány gondolattal megnyitotta a rendezvénysorozatot, máris az Első Városnapi Küzdelmi Kupáért vívott harcot kilenc sportklub 39 kempósa
A programról Lovászi Gábor, a Magyar Kempó Szövetség technikai vezetője számolt be:
– Két különböző küzdelmi számban folytak a versenyek. Light contactban a kempo szabályok szerint a combrúgás is engedélyezett. Természetesen a cél a technikai fölény bemutatása és nem a kiütés. A Chikara Kurabe 3×1 perc az ifjúságnak és 3×2 perc a felnőtteknek. Az első menet az ütések és rúgások világa, a második menet a judóból ismert dobásokból és földre vitelekből áll, az utolsó menet a földharcé. A felnőtteknél ebben az utóbbi két menetben is engedélyezett az ütés és a rúgás. A verseny során igazán látványos és kemény csatákat vívtak a nevező harcosok, melyen kerületünket két klub: a KTTK és az USE versenyzői képviselték eredményesen.

Végeredmény:
Chikara Kurabe:
5-8 évesek között
Ugi Romeó 2. hely USE- Kerek Team

15-17 évesek -75 kg
Varga Balázs 3. hely Kinizsi TTK

Felnőttek -90 kg
Imrik Csaba 1. hely KTTK

Light Kontakt:
5-8 évesek között
Ugi Romeó 2. hely USE- Kerek Team

11-13 évesek -50kg
Varga András 3. hely USE

Felnőtt 76kg
Kerek Zoltán 2. hely USE-Kerek Team

A program azonban mindezzel nem ért véget: este először az Extazis ( Gachi, Robbie, DNS, Balage, Endi), majd a SID zenekar lépett színpadra. S ahogy az utóbbi együttes frontembere fogalmazott: Magyarország talán legjobb basszusgitáros lánya állt a publikum elé. Ám a hangulat csak ezt követően hágott a tetőfokára, amikor is hosszú várakozást követően- miközben a nézősereg csak gyűlt és gyűlt- hatalmas tapsvihar közepette érkezett a képzeletbeli manézsba a már megszokott cirkuszi dallamok kíséretében a Republic együttes, akik fergeteges koncertet adtak a legtökéletesebb módon. Igencsak későre járt, amikor az utolsó, majd az utolsó utáni, végül a legutolsó dallamok is elcsitultak. S bár mindenki maradt volna még egy kicsit: énekelt volna, csápolt volna, ám így is közel két órán át énekelhette mindenki Cipővel többek között a Gyere közelebb, menekülj el vagy a Repül a bálna című számot is többek között.
Szombaton két helyszínen is folytatódtak a programok: fényes napsütés mellett a Karácsony Benő parkban, miközben a Csokonai Művelődési Házban az ünnepi ülésre és gálaműsorra került sor.
Az ünnepség alkalmával Hajdu László polgármester mondott beszédet, és elevenítette fel az elmúlt 85 év történéseit párhuzamba vonva a jelennel, illetve több kerületi művész lépett fel. A gála eseményeiről egy másik cikkben olvashatnak.
A gálával párhuzamosan a Karácsony Benő parkban a kerületi oktatási intézmények diákjai létek színpadra: a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei néptánccal, a Kolozsvár Általános Iskola és Óvoda diákjai modern tánccal, a Pestújhelyi Általános Iskola és Óvoda diákjai közül Czinszky Bernadett hatodik osztályos diák Lázár Ervin A csomag c. művét mondta el, Verhás Máté nyolcadik osztályosdiák pedig Hilary Duff: Starnger c. számát adta elő. A László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjai közül Farkas Anita és Szkvorcsinszkaja Viktória: hip-hop mixet, Huber Krisztián: akrobatikus hip-hopot mutatott be, míg a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ, Általános Iskola és Óvoda nagycsoportos ovisa, Korfanti Rita Hárs László Miértek és hogyanok című versét mondta el. Rajtuk kívül színpadra lépett a nyugdíjasok énekkara és az Utcaszínház is. Az Aranyszamár Színház művészei ezen a délutánon két darabot is előadtak. Délelőtt a Szurokbaba című terepasztaljátékot, délután a Macskajáték című gyerekelőadást. Emellett a színészek népi játékokat és néptáncot is tanítottak a gyerekeknek.
A nap folyamán fellépett még a H-ROM kerületi fiatalokból álló együttes, a rock and rollt és blues zenét játszó Vadvirágok Blues Band, illetve az Ügynökök és a Lumens együttes is. A kétnapos rendezvényt a Kugli együttes utcabálja zárta, akik hagyományosan havonta lépnek fel a Csokonai Művelődési Házban felelevenítve a 20 évvel ezelőtti hangulatot és előre tekintve az előttük álló legalább még húsz évet.
Napközben azonban nemcsak a színpadon zajlott a programok: számos sportprogram, játszóház, ovi kuckó, természetbarát sátor, óriáscsúszda mellett sakk szimultán, asztalitenisz, kosárra dobás, 11-es rúgás is várta az érdeklődőket.