Menu

50 rajz a honfoglalásról

2005.04.15.

„Áldom a Teremtőt: a családomért, mestereimért, barátaimért, tanítványaimért, hogy magyarként éltem át az európaiságot, és hogy édes anyanyelvünk élt bennem” (László Gyula)

A Pedagógiai Napok keretében nyílt és április 29-ig látható László Gyula régészprofesszor 50 rajz a honfoglalásról című kiállítása a Lila Galériában, aki idén lenne 95 éves.

A kiállítás megnyitón először Csonti Istvánné, a László Gyula Gimnázium elnök-igazgatója köszöntötte a résztvevőket és mondta el, hogy immáron a hagyományoknak megfelelően rendezik meg az intézményben a Gyula napot, mely a névadóhoz köthető. Az ünnepi műsorban ezt követően Czellér Rita, Orbán Erika, Vargáné Kormos Erika és Szűcs Anikó tanárok Bródy János: Szabadnak születtél című dalát adta elő, majd a szintén jól ismert Szállj sólyomszárnyon című dalt, mely a Honfoglalás című film egyik zenei betéte. Közben Mádi Péter Illyés Gyula: Árpád című versét, illetve Nika Fruzsina Weöres Sándor: László Gyula című versét szavalta el.

A kiállítás megnyitón Hajdu László polgármester mondott köszöntőt, aki többek elmondta, hogy 2000 óta ünnepli a Gyula napot, László Gyula napot az iskola és erre büszkék vagyunk. 2002-ben pedig a névadó szobrát is felavathatták az iskola aulájában, ahol a kerület galériája, a Lila Galéria található.

László Zoltán, a professzor fia szintén köszöntötte néhány szóban a jelenlévőket és mondta el, hogy édesapjának műveiből éppen két héttel korábban Decsen nyílt kiállítása, ahol édesapjára emlékezve azt mondta: együtt élt vele és ma azt mondaná, ha szóba kerülne: Zoltán ne rám emlékezzél, hanem a képekre!

A kiállítást pedig dr. Mesterházy Károly, a történettudományok kandidátusa, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos főmunkatársa nyitotta meg egy valóban történelmi, történeti előadás keretében, ahol többek között szót ejtett arról, hogy László Gyula egész életében a honfoglaló népek történetével foglalkozott és az 50 rajz a könyvben is Emese álmával kezdődik és a Kobzossal fejeződik be. László Gyula elmondja, hogy mi a történés, azt meséli el. Tudni kell azonban, hogy nem csak az látszik a régész számára, ami a leletekből kiolvasható. A honfoglaló magyarok például szépen szerettek öltözködni, így vannak olyan képek, amelyek a valóságban nem léteztek; vannak igaz régészeti leletek, amelyek szintén nem az igaziak, s valahol középen mégis megtalálható az igazság.

A kiállítás munkanapokon 8-17 óra között tekinthető meg a Kavicsos köz 4.szám alatt.