Menu

40 éves Újpalota 1. számú Lakásszövetkezete

2010.09.26.

A László Gyula Gimnázium aulájában ünnepi közgyűlés volt néhány nappal ezelőtt. Az Újpalota 1. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet megalakulásának 40. évfordulója alkalmából került sor erre az ünnepi alkalomra.

-A XV. kerület tavaly két évfordulót is ünnepelt: Pestújhely századik, Újpalota negyvenedik születésnapját. Júniusban, a második Városünnep is Újpalotát köszöntötte. Idén újabb 40 évest köszöntünk: az újpalotai lakótelep 1. sz. Lakásfenntartó Szövetkezete jubilál- hangzott el bevezető gondolatként a programon, melyet követően Mészáros Huba, a Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést, majd egy műsor köszöntötte a megjelenteket.
Elsőként a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei, Csaba Krisztina és Káplár Eszter fuvolán adták elő Telemann: G. Dúr Duó I. tételét. Felkészítő tanáruk: Molnár Ágnes, majd a Hubay Jenő Zeneiskola Gitárzenekara Árok Sándor felkészítő tanár vezetésével Franz Schubert: Walzer és Iber: Parabola című darabját mutatta be. A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola végzősei (Boros Eszter, Csongor Nóra, Dragos Dániel, Farkas Kata, Komjáthi Zsófia, Németh Boglárka, Rimár Ilona) előadásában a Merengés című produkciót láthatták a vendégek, koreográfusuk Horváth István volt. Zima Richárd, a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola 11. osztályos tanulója Keresztes Ágnes Tavasz Újpalotán címűt versét szavalta el. Ezt követően az Újpalotai Szabadidő Központ és a Nyírpalota Társaság gondozásban 2004-ben megjelent Az újpalotai gyerekek mesélnek c. kiadványból adott elő részleteket Kovács Réka, 4. osztályos tanuló. Felkészítő tanára Bata Krisztina volt. A műsor végén Burgermaister Ágnes és Vágó László, a Szilas Néptáncegyüttes felnőtt tagozatának táncosai Kalotaszegi táncokat adtak elő.
Az ünneplő házsorban lakó egyik szövetkezeti tag unokája pedig Újpalota történetét foglalta össze kedvesen, majd Hajdu László polgármester tartott ünnepi köszöntőt, és elevenítette fel ő is a lakótelep történetét épp úgy, mint Gugyella János, az első beköltöző.
Az ünnepi közgyűlés végén Király Csaba alpolgármester és Mészáros Huba lakásszövetkezeti elnök elismerő oklevélben részesítette a negyven éve, vagyis a kezdetek óta a Nyírpalota utca 1-21. számú házban élő lakosokat. Így egyéni oklevelet 166 lakos kapott, majd az alpolgármester elismerő oklevelet adott át a ház és a lakásszövetkezet mindennapjai és működése során kifejtett kiemelkedő munkáért 20 lakónak.
Az alpolgármester emellett egy bekeretezett Elismerő Oklevelet adott át Mészáros Huba elnök úrnak, amelyet az ház irodájának falára helyeznek ki a 40. évforduló emlékére.
Az ünnepség beszélgetéssel ért véget, miközben a jelenlévők megtekinthették az építést dokumentáló és a mindenapjainkat tükröző fotókból készült kiállítást:
Kocsi Olga és Varga Gábor (Vargosz) „Újpalotai élet-képek” című fotó és Újpalota 40 éves – dokumentumok, vallomások című kiállítások anyagaiból válogatott képeit.