Menu

2008. évi tisztasági hónap

2008.10.30.

Az Önkormányzat Képviselő-testülete 2008. szeptember 3-i ülésén -tekintettel az előző évek sikerére -2008. októberét tisztasági hónappá nyilvánította.

Az idén hatodik alkalommal megszervezett kerületi tisztasági hónap keretében ingatlanonként 5 db lombgyűjtő zsákot biztosítottunk a lakosok számára ingyenesen, összesen mintegy 15.000 db zsák került felhasználásra a 2008. október 18-án tartott tisztasági akciónapon, illetve az azt megelőző és követő napokban, október végéig. A falevelekkel, kaszálékokkal megtöltött zsákok elszállítását az FKF Zrt. végezte, melyre a kommunális hulladékokkal egyidőben került sor.
A 2008. október 18-i takarítási akciónap megszervezésében nem kis feladatot vállaltak az önkormányzati képviselők, akik saját körzetük lakóit mozgósították, vonták be a munkákba. Az akciónap lelkes résztvevői voltak intézményeink, a kerület civil szervezetei, nagyvállalkozói is. Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok környezetének takarítását a Palota Holding Zrt. szervezete. A takarításhoz szükséges eszközöket (lombseprű, cirokseprű, peremes lapát, nylon kesztyű, szúróbot, talicska) a Répszolg Kft. biztosította.
Az akciónap szervezőinek és résztvevőinek köszönhetően a program eredményesen zárult, parkjainak, tereink szebbek, tisztábbak lettek. Az akciónapon 4860 db gyűjtőzsákba 194,4 m3 zöldhulladék került összegyűjtésre, amelyet a RÉPSZOLG Kft. az akciót követően azonnal elszállított. A zöldhulladék mellett az akciónapon 6 m3 veszélyes hulladék is (használt autógumi) begyűjtésre került, melynek elszállítására és ártalmatlanítására a Palota Környezetvédelmi Kft-t kértük fel.
A tisztasági hónapra tekintettel önkormányzatunk fokozottabban felügyelte az illegális hulladéklerakó helyeket, és ezekről a területekről is nagy mennyiségű szemetet szállított el. A cél természetesen az illegális szemétlerakók végleges megszüntetése, és ennek érdekében folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel is.
Az ez évi és a korábbi évek egyértelműen pozitív tapasztalatai alapján, azok eredményeit és néhány hiányosságát figyelembe véve a következő évben is tervezünk tisztasági hónapot környezetünk szebbé és élhetőbbé tételének érdekében.

A tapasztalatok összegzése:
-A közterületek, parkok, játszóterek tisztábbak, amit az összegyűjtött szemét mennyiségének csökkenése is igazol.
-A gazdasági szervezetek, intézmények, üzletek a telepeiket, udvaraikat, belső tereiket folyamatosan takarítják, a szemetet elszállítják.
-A lakosság túlnyomó többsége, a tulajdonosok és bérlők portáikat rendben tartják, a házak, épületek előtt takarítanak, a szemetet tárolókba gyűjtik.
-Az illegális szemétlerakó helyek tekintetében az elért eredmények jelentősek, de a meglévők továbbra is nagy problémát jelentenek.