Menu

20 éves a Kossuth iskola

2007.04.01.

Az elmúlt hét szombatján műsorral, beszélgetéssel, közös sportolással ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Kossuth Általános Iskola.

A műsorral egybekötött tanár- diáktalálkozón Bikfalvi Borbála elnök-igazgató köszöntötte az ünneplőket, s elmondta, hogy ugyan még csak január óta vezetője az intézménynek, de nagyon jól érzi magát az iskolában, s reméli, hogy a többiek is a szépre és a jóra emlékeznek az intézmény életéből.
Szalayné Kirádi Éva intézményegység-vezető mindehhez hozzátette, hogy ő húsz éve dolgozik az iskolában, s jelenleg nyolc olyan kisdiák jár ide az iskolába, akinek szülei is itt tanultak.
-Ez annyit jelent, hogy jó iskola volt a Kossuth és most is jó iskola- mondta, majd Cicerót idézte: Ahhoz, hogy megítélhessenek bennünket, először emlékezni kell ránk. Kossuthosnak lenni legyen öröm forrása-tanárnak, diáknak. 1986 óta közel tízezer diák iratkozott be az iskolába. Ezalatt érett, tisztult, mint a kiforrott bor. Ám ezek után is új kihívások várnak ránk, melyeknek meg kell felelnünk!- mondta az intézményegység-vezető, majd kezdetét vette az ünnepi műsor, melyben hajdani és jelenlegi diákok mellett a pedagógusok is több produkcióban a közönség elé léptek.
Simon Dávid és Borza Valentin a Besenyő családot idézte meg, míg a 2.n. német nemzetiségi műsort, a 4.n. spanyol táncot, az 5.a. és b. osztályosok egy angol dalt mutattak be. A 6.a. osztály diákjai két népmesét játszottak el, míg Halenkár Éva és Várkonyi Mátyás versenytáncosok fantasztikus latin tánc egyveleggel varázsoltak el mindenkit.
A tanári tánckar először koldusbálba hívta a Te rongyos élet című dallal a közönséget, majd a Greaceből adtak elő egy részletet. Nemcsak a húszéveseké a világ-zengte a tanári kórus, míg a műsor zárásaként a 8.b. osztály lánytanulói osztályfőnökükkel, Hanzelikné Agócs Irénnel egy színpadi táncot lejtett.
Hajdu László polgármester köszöntő szavaiban kiemelte, hogy a település történetében a 20 év nagyon fontos időszak, hiszen teljesen megújult, amikor a területet beépítették, az iskolát felépítették. Ebből az időszakból mementónak a templom maradt meg. Szavai zárásaként egy kis ajándékot adott át az iskolának kívánva az elkövetkező évtizedekre is sok sikert.
Mindezek után a diákok és a tanárok- jelenlegiek és a korábban itt végzettek beszélgetés során eleveníthették fel a korábbi kossuthos élményeiket.

Sirokai Tamás pedig egy verset írt a Kossuth iskola születésnapja alkalmából, melyet az ünnepségen jelenlévők megkaptak. Akik pedig nem voltak ott, azok is olvashatják e eszperente nyelven írt köszöntőt:

Eme hely!

Elremekelek nektek egy
Eszperente verset,
Melyet eme helyre
Szerkesztettem nektek.

Negyven fele esztendeje
Reggelente mennek e
Helyre gyerekek.
Rendesen nevelt, s
Neveletlen gyermekek
Helye.

Szeretem e helyet, mert
Felelhetek rengeteget.
Ez lenne versem,
Nekem tetszett,
Nektek tetszett-e?