Menu

20 éve a környezetvédelemért

2008.10.14.

Nemrégiben szakmai konferenciával ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Magyar Környezetvédelmi Egyesület a Hulladékhasznosító Műben, melyen számos előadás is elhangzott.

-A Magyar Környezetvédelmi Egyesület MKvE) -melynek immár 14 éve az alelnöke vagyok- idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az Egyesület elnöke prof. Szabó István nyugalmazott (de aktív) ELTE TTK egyetemi tanszékvezető, tiszteletbeli elnökünk Dr. Harmati Béla ny. evangélikus elnök, püspök. Az Egyesületünknek több akadémikus, környezetvédelmi szakember, meteorológus és neves természetvédő is a tagja- mondta bevezető köszöntőjében Hajdu László polgármester. Alelnöki minőségemben az Egyesület vezetésével az autópálya-használati díjátalány (matrica) visszaállítása és egyéb kisebb-nagyobb ügyek mellett, az érintett kerületek és a környező települések lakossága érdekében többször kiálltunk anno a Fővárosi Hulladék-hasznosító Mű rekonstrukciója mellett. Szemben voltunk számos környezetvédő civil szervezettel. Kicsit a HUHA-t a magunk gyerekének tekintjük- mondta.
Az ünnepi programon az egyesület elmúlt 20 esztendejéről is szó esett, de előadások hangzottak el a fővárosi hulladékhelyzetről, a hulladékkezelésről, a hasznosító mű működéséről. Előadást tartott Varga László, az FKF Zrt. vezérigazgató-helyettese, Siklóssy Mihály, a hulladékkezelési igazgatója és Sámson László, az égetőmű igazgató-helyettese.
Varga László arról szólt, hogy az FKF Zrt. közszolgáltatói szerződését a Fővárosi Közgyűlés 10 évre meghosszabbította. A társaság pedig a hulladékkezelésen kívül környezetvédelmi beruházásokat is végez több milliárd forint értékben. Siklóssy Mihály a hulladékgazdálkodásról szólva arról beszélt, hogy a legfontosabb a hulladék képződésének megelőzése, majd a hulladék mennyiségének csökkentése, ill. a keletkezett hulladék szakszerű kezelése.
-Magyarországon kétféle hulladékkezelést ismernek: a hagyományost és a nem hagyományost. Utóbbihoz tartozik a szelekció és a hasznosítás. A HUHÁ-ban épp az utóbbi végezzük.- mondta, majd arról beszélt, hogy az FKF Zrt. 1993 óta végez szárazelemgyűjtést az oktatási intézményekben és a közintézményekben. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek hálózatát idén továbbbővíti a társaság. 2008. decemberére a fővárosban 900 szigetet használhatnak majd a lakosok, ám meghatározott kerületek családi házas övezeteiből elszállítják a zöldhulladékot komposztálásra. Emellett 14 hulladékgyűjtő udvar is működik a fővárosban, ahol a veszélyes hulladéknak számító anyagok egy részét is átveszik.
A gyűjtőszigetek számának növeléséről szólva Siklóssy Mihály azt mondta, céljuk, hogy minden kerületben legalább egy, de inkább két hulladékgyűjtő udvar működjön.
Sámson László az égetőről beszélt külön kihangsúlyozva, hogy a kazánok éves égetési teljesítménye 320 ezer tonnáról 420 ezer tonnára nőtt, illetve, hogy energiatermelést is végeznek: villamos energiát és távhőt állítanak elő. Az égetőnek az előbbiből bevétele is származik. Érdekességként pedig elmondta, hogy az égetőben előállított energiából 120 ezer lakos éves villamos energia szükségletét és a 20 ezer lakos éves távhő szükségletét tudják fedezni.
A jubileumi konferenciát követően sajtótájékoztatóra került sor, melyen Prof. Dr. Szabó István elnök a sajtó kérdésére válaszolva elmondta, hogy az egyesület célja a környezetre való nevelés, így az oktatási intézményekben folyamatosan tartanak előadásokat. Az egyesület a szakmai képzéseken kívül aktuális kérdésekkel is foglalkozik, ennek jegyében például kiáll a második hasznosító mű megépítése mellett.
Dr. Harmati Béla püspök, az egyesület tiszteletbeli elnöke pedig az elhangzottakhoz hozzátette, hogy az egyházi iskolák is aktívan bekapcsolódtak a környezetvédelembe.
A sajtótájékoztatót követően a vendégek részletesen megismerkedtek egy séta keretében a HUHA működésével, annak környezetével.

Kapcsolódó cikk:

ÖSSZEFOGLALÓ
a Magyar Környezetvédelmi Egyesület megalakulása óta végzett tevékenységéről
A Magyar Környezetvédelmi Egyesület 1988~ban történt alakulása óta kiemelt feladatként kezeli az ökológiai kultúra, illetve a környezeti kultúra fejlesztését, programjaiba sokoldalúan beépíti az egészségmegőrző tevékenység segítését. Nyitottság és kezdeményező kézség jellemzi az önkormányzatok környezetvédelmi munkájának segítését, folyamatos feladatként jelentkezik a. pedagógusok és az ifjúság körében végzendő környezet- és természetvédelmi oktató-nevelő munka sokoldalú segítése. Kellő s611yal szerepel az éves feladatok között a magyar kultúra, benne a környezeti kultúra minél mélyebb megismertetése a határon túli magyar pedagógusokkal és diákokkal. Környezetjogi problémák, kérdések megoldásához, diplomamunka, szakdolgozat elkészítéséhez, lakossági, állampolgári panaszok megoldásának elősegítéséhez szaktanácsadást. konzultációt biztosít egyesületünk. A kitűzött célok, feladatok megvalósítását ankétok, továbbképző programok, tapasztalatcserék szervezésével segítjük elő.
A Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Magyarországi Egyházak ökumenikus Tanácsával közösen a környezeti nevelés lehetőségei, módszerei, formái az egyházi oktatási intézményekben tárgykörrel nemzetközi konferenciákat szerveztünk
Előadások tartásával, továbbképzések szervezésével, közreműködéssel stb. rendszeresen
nyújtunk szakmai támogatást a határon túli magyar pedagógusok szövetségeinek munkájához.
Sikeres volt az Egyesületünk által kezdeményezett, 5 évet felölelő millenniumi
emlékliget pályázatsorozat
Szakmai ankétok keretében tekintettük át a ?Villamos és mágneses terek környezeti ?
biológiai hatása” problémakört
Kiemelkedő környezetvédő munkát végző személyek, intézmények tevékenységének elismerésére díjakat alapítottunk 2002-ban. „HERMAN OTTÓ EMLÉKÉREM a környezeti kultúráért” illetve „KITAIBEL PÁL EMLÉKÉREM a környezettudományért? elnevezéssel. A díjak odaítéléséről szaktekintélyekből álló kuratórium dönt.
Részt veszünk az MTA Általános Mikrobiológiai Bizottság és Tanácsadó Testület munkájában. Egyik kiemelkedő közös rendezvényünk a Szamos-Tisza folyókban és vízgyűjtő területén bekövetkezett nehézfém szennyezés témakörében rendezett tudományos konferencia.
A hazai környezetvédelmi szakmérnök képzés megindításának 30. évfordulója alkalmából a Magyar Környezetvédelmi Egyesület, a MTA Általános Mikrobiológiai és Tanácsadó Testülete, a MTA Kémiai Technológiai és Környezetvédelmi Munkabizottsága, és az Energetikai Tudományos Egyesület Környezetvédelmi Szakosztálya, továbbá. az érintett egyetemek képviselőinek közös szervezésében tudományos konferenciát rendezett 2004-ben. Az Ünnepi tanácskozás részeként Kitaibel Pál emlékérem a. környezettudományért kitüntetéseket adtunk át a. szakképzés megalapozásában, fejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerző szakembereknek.
Továbbképzési előadássorozatot szervezünk 2004-től a Magyar Tudományos Akadémián, amit közösen rendezünk a MTA Általános Mikrobiológiai Bizottságával és a Magyar Hidrológiai Társaság Víz-mikrobiológiai Szakosztályával. A vitaanyagokat kiadványban is megjelentetjük.
Véleményeztük több törvénytervezetet, az EU-hoz kapcsolódó hazai harmonizációs
anyagot, jogszabálytervezetet
A környezeti nevelési munka segítéséhez, élményszerűbbé tételéhez összeállítottunk, és kiadtunk két módszertani segédanyagot, a tanórán kívüli környezeti nevelés kézikönyvét, és a
terepi munkát segítő ?Sillabuszt?.
Évkönyveinkben rendszeresen jelentettünk meg módszertani anyagokat.
A Kisvízfolyások vízminőségi/környezetvédelmi megismerése, állapot-változásának
figyelemmel kísérése céllal beindítottunk a diákok részére egy programot. A tevékenység folyamatosságának elősegítése érdekében módszertani anyagot készítettünk és eljuttattuk a programban résztvevők részére.
Évente diákokat küldünk Bácskatopolyára a természetismereti táborba
Egyesületünk véleményezte 2005-ben a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi
Programja felülvizsgálatával kapcsolatos vitaanyagot, kezdeményeztük a Környezetvédelmi
Világnap alkalmából a Főváros és Pest megye hulladékgazdálkodásának időszerű kérdéseiről
rendezett nagy sikerű konferencia megrendezését. Közreműködtünk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Népegészségügyi Kormány-megbízotti Iroda és a Fővárosi Önkormányzat együttes szervezésében „Budapest légszennyezési állapotáról, különös tekintettel
a. levegőben található kis részecskékre? témában megrendezett szakmai konferencia
előkészítésében, megrendezésében. .
A határainkon kívül élő, magyar nyelven tanító pedagógusok interdiszciplináris nyári továbbképző kurzusát, az Adria-Duna Szabadegyetemet 2006-ban tizenkilencedik alkalommal rendezzük meg Mátrafüreden, ahol a korábbi évek gyakorlata szerint a közélet, a tudomány, a művészetek jeles képviselői tartanak előadásokat, vezetnek szemináriumokat. A Szabadegyetem programját kiegészítik tanulmányi kirándulások, melyeken természeti, természetvédelmi, építészeti, kultúrtörténeti értékeink, emlékeink megtekintése szerepel. (Gyöngyös. Gyöngyöspata, Pásztó, Hollókő, Eger, Lillafüred, Bükk-fennsík, stb.).
Több mint másfél évtizede rendezzük meg minden év novemberében a Környezet- és természetvédő gyermek és ifjúsági közösségek nemzetközi tapasztalatcseréjét. A résztvevők tájékoztatják egymást környezet- és természetvédő tevékenységükről, szakmai-módszertani ismereteiket átadják egymásnak, interaktív foglalkozáson, játékos vetélkedőn sport és szabadidő programokon, kísérő tanáraik pedagógiai továbbképzésen vesznek részt
A Magyar Tudományos Akadémián az Akadémia Környezetvédelmi Bizottsága., a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Környezettudományi Szakbizottsága és a Magyar Környezetvédelmi Egyesület által közösen szervezett ? ?A környezetvédelmi érdekérvényesítés aktuális kérdéseiről” címmel rendeztünk szakmai konferenciát.
Újabb terveinkben szerepel szakmai konferenciák, viták megrendezése a globális etikáról (egyetemes társadalmi felelősség), a megújuló energiaforrásokról, a vízügypolitikánkról (különös tekintettel a 2006. évi belvízhelyzetre), és a. környezetvédelmi szakértői tevékenység, valamint a környezetvédelmi hatósági tevékenység és a. közigazgatási reform aktuális kérdéseiről. Tematikus rendezvényeken kívánjuk megvitatni „A Főváros és régió stratégiai zajtérképezése” és „A Főváros és régió Környezeti állapot monitoring koncepciója” témaköröket, továbbá megszervezni a környezetvédelmi szakmérnökök rendszeres éves találkozóját tapasztalatcseréjét.