Menu

1956-os megemlékezések a XV. kerületben

2020.10.26.

A koronavírus-járvány miatt az ilyenkor szokásos megemlékezéseket szűk körben tartották meg.

Október 23-án a XV. kerület Önkormányzata két helyszínen, a Karácsony Benő parki kopjafánál és az Epres sori Lobogás emlékműnél is megemlékezett a 64 évvel ezelőtti forradalomról és szabadságharcról.
A mai kettős ünnepen, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének és a harmadik köztársaság kikiáltásának évfordulóján azok emléke előtt tisztelgünk, akik a szabad, független Magyarországért küzdöttek. (…) Ez a kettős évforduló azonban arra is figyelmeztet bennünket: a demokráciáért nap mint nap tennünk kell. Óvnunk és védenünk kell a demokratikus alapértékeinket, folyamatosan őrködnünk kell a demokratikus alapjogok betartása és betartatása felett. Az 1956-os forradalom napjai máig érvényesen igazolták: bármennyire is fárasztó és időigényes műfaj a demokrácia, mégis a legkülönb és legigazabb közösségteremtő erő.” – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester asszony ünnepi beszédében.

Hajdu László országgyűlési képviselő a Lobogás emlékműnél arra emlékeztetett, hogy az emlékmű helyett 14 évvel ezelőtt majdnem benzinkút lett. Akkor azonban kerületi összefogással sikerült a már kiásott tartályokat betemetni, és egy közös emlékező helyet építeni. „A Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetséggel és az 56-os Szövetséggel közösen kiválasztott emlékmű mindössze négy évet élt meg. A helyére ez az új emlékmű került. Remélhetőleg több változás már nem fogja érinteni ezt a helyet, és a jövőben nyugodtan tudunk majd emlékezni az ‘56-os események hőseire és mártírjaira. S hogy mi volt a tanulsága az október 23. és november 4. közötti 12 napnak? Hogy a magyar nép igenis képes az összefogásra. 64 évvel ezelőtt az emberek életük kockáztatásával is fel mertek lépni a diktatúra ellen. A kerület, az ország és a demokrácia érdekében ma is szükségünk van az összefogásra. Erősek ugyanis csak együtt tudunk lenni.” – tette hozzá.


 

Fotó: XV Media