Menu

1944. szeptember 19.
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.09.24.

A Pestújhelyi Pátria Egyesület ahogy az elmúlt években, így az idén is megemlékezésre várta a pestújhelyi lakosságot az Emlék téren szeptember 19-én. Ezen alkalommal a téren az önkormányzat által állított kopjafánál emlékeztek az egybegyűltek az 64 évvel ezelőtti eseményekre.

1944 nyarán Pestújhelyet is elérte a szőnyegbombázás. A szeptemberi bombázás következménye azonban egy hatalmas tragédia lett, miután egy tízmázsás légibombát dobtak le az állami óvoda telkére, amely akna akkor nem robbant fel. A bombát a temető melletti szántóföldre, majd onnan vissza a községháza udvarára szállították. Ami biztos, hogy ezen a helyen a tűzoltók a környék közelről szemlélődő lakói, többek között gyerekek és asszonyok jelenlétében a legelemibb biztonsági intézkedések megtétele nélkül vésték a robbanóanyagot a bombából. Ekkor következett be a szörnyű robbanás. Vannak, akik a jegyzőt, mások a tűzoltóság emberét teszik felelőssé. Annyi azonban bizonyos, értelmetlen halált haltak azok, akik odavesztek és ezzel párhuzamosan hatalmas seb keletkezett a pestújhelyiek lelkén, amely máig nem gyógyult be teljesen.
A szeptember 19-i megemlékezésen Pintér Zsuzsánna, a Pestújhelyi Közösségi Ház vezetője olvasta fel Mojzes Ildikó, a Rákospalotai Múzeum igazgatója által írt megemlékezést, majd a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ diákjai tartottak rövid műsort. A megemlékezés végén a PEPE tagjai, valamint a kegyeletüket leróni érkező jelenlévők helyezték el koszorújukat, virágjaikat az Emlék téri kopjafánál.

Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló