Menu

188 új lakás épült a Szilas parkban

2002.02.13.

Nemrég írtunk az új rákospalotai városközpont részeként épülő Szőcs Áron utcai házakról, ahol tulajdonosaik rövidesen beköltözhetnek új lakásaikba. Itt 144 lakást adnak át a következő hetekben, hónapokban, folyamatosan.
Ma már nyugodtan nevezhetjük a Pólus Center környékét a főváros talán legjelentősebb „kereskedelmi negyedének”, amelynek szomszédságában, a Szilas parkban újabb 188, valóban minden igényt kielégítő új lakás épült fel, itt is már csak az utolsó simítások vannak hátra az átadás előtt. A többi kisebb társasház-építéseket is ideszámítva nyugodtan kijelenthetjük, a 2002-es év lakásátadási rekordot hoz a kerületben.

A Szilas Park Társasház „szolíd eleganciája”, mértéktartó díszítése, nyugalmat árasztó formavilága már kívülről is igazi „otthonhangulatot” sugároz. Egyszerűbben fogalmazva, tényleg szépek ezek a házak.
A 6600 négyzetméteren felépült épületegyüttes ötszintes, külön tároló- és garázsszinttel rendelkezik, négy liftje van. A házak olyan zárt egységet alkotnak, amely lehetővé teszi, hogy biztonsági „beléptető rendszert” és 24 órás őrszolgálatot alkalmazzanak. A házakhoz két, egyenként 700 négyzetméteres belső park tartozik.
Kostyál Ferenccel, a beruházó Monument 2000 Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki elmondta, hogy nem véletlenül esett a választásuk a Szilas parkra, mint „építési helyszínre”.
A XV. kerület az elmúlt években kiemelt jelentőségű övezetté vált a beruházók számára. A Pólus Center átadását követően sorra épültek a környéken a hipermarketek, barkácsáruházak, más kereskedelmi egységek. S ez a folyamat azóta is tart, nagy ütemben épül az Ásia Center, a török üzletközpont, a Skoda Autószalon és még lehetne sorolni.
Ugyanígy jellemző a kerületre a társasház-építés, ezek száma is egyre gyarapodik. A Monument 2000 Kft.-t is ezek a jó adottságok motiválták, no meg a közeli erdők, az M3-as közelsége, a jó közlekedés és nem utolsósorban a többi kiváló infrastrukturális feltétel megléte.
Az átadásra váró társasház előtti tájékoztató táblán (az írás születésének napján) az olvasható, hogy még 53 lakás vár gazdára. Azaz a lakásoknak már több mint 70 százaléka elkelt. A legkisebb lakás itt 36, a legnagyobb (kétszintes!) 180 négyzetméteres és klimatizált.
A leendő tulajdonosok többsége pályakezdő, egyedülálló fiatal, első lakásukat megvásárló fiatal házaspár, illetve egy vagy több gyermekes családok. Mindenki – jogosultság szerint – igénybe veszi a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitelt, illetve a szociálpolitikai kedvezményeket.
Az ingatlanok ára a budapesti kínálatot tekintve nem mondható drágának, átlagosan 220 ezer forint négyzetméterenként.
A társasház korszerű technikával és építőanyagokból készült. A Bálint és Társa Építészeti Iroda tervei alapján az EURITMA Építőipari Kft. generál kivitelezésében, Pisák Sándor műszaki vezetésével. Az épületgépészeti munkákat az Arbor Bt. végezte.
A házak monolit vasbetonszerkezetből tégla falazattal kombinálva épültek, a homlokzaton 5 cm vastag hőszigeteléssel és világos vakolattal. A lakások fűtése egyedileg szabályozható, mindegyikben hőmennyiségmérőt is felszereltek. A hőszigetelt (vetemedésmentes) fém-műanyag ablakok is a leendő lakók pénztárcáját kímélik. Az I. osztályú szalagparkettát, kerámia és gránitőrlemény lapburkolatokat már a lakástulajdonosok egyéni választása alapján építik be.
A lakások értékesítése tehát jól halad, a még meglévő lakások 56 – 180 négyzetméteresek. Amelyeknek az ára mérettől és fekvéstől függően 14 – 39 millió forint között van. Még korlátozott számban vannak a választékban olyan akciós lakások, ahol négyzetméterenként 10 ezer forint kedvezményt adnak. Egy 65 négyzetméteres lakást már 4 millió forint készpénzzel meg lehet vásárolni (két gyermekre igényelt szociálpolitikai kedvezménnyel). A kínált hitelkonstrukcióban egyébként – 35 éves futamidővel – 50-60 ezer forint havi törlesztéssel, rugalmas, gyors ügyintézéssel lehet lakáshoz jutni.
A luxusigényeket kielégítő 150-180 négyzetméteres, kétszintes, „dupla komfortos” lakások 155 négyzetméteres (!) tetőterasszal épültek. Ezeknek a lakásoknak a nettó négyzetméterára 165 ezer forintra jön ki, vagyis 31-39 millió forintért vásárolhatók meg. Ez az ár a teremgarázsi parkolóhelyet és egy 14 négyzetméteres tárolót is magában foglalja.