Menu

1,6 millió forint támogatás a Fejlesztő Gondozó Központnak

2004.09.30.

Az Aranyág Alapítvány segítségével idén 20 millió forintot juttat el kilenc város 12 gyermekintézményébe a Tesco-Globál Áruházak Rt, s ezen belül 1,6 millió forintot kap adomány révén a kerületünkben található ESZI Fejlesztő Gondozó Központ.

Minderről sajtótájékoztató keretében számolt be a Molnár Viktor utcai ÉTA épület konferenciatermében Donát László, az Aranyág Alapítvány kuratóriumának elnöke, országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész és Danks Emese, az áruházlánc kommunikációs igazgatója. A XV.kerület nevében Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester, Kovácsné Márkus Éva, a polgármesteri hivatal Egészségügyi és Szociálpolitikai Osztályának vezetője, Marsovszky Györgyné, az önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai Bizottságának elnöke, Avarkeszi Béla, civil referens, Erdélyiné Kincses Andrea, polgármesteri referens valamint Osgyány Éva, az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) igazgatója és Kádas Endréné, a FÉNO intézményvezetője vett részt.
Amint a tájékoztatón elhangzott a Tesco-Global Áruházak Rt. 2003-ban hagyományteremtő céllal indította útjára az „Év Támogatottja” címet viselő programot, melynek keretében a vállalat minden évben nyílt pályázat útján kiválaszt egy hátrányos helyzetű gyermekeket segítő és országos ismertségű alapítványt, és azt egy teljes éven keresztül segíti. A Tesco tíz éve indította el azt a programot, hogy helyi szinten támogassa a rászorultakat. Erre a célra tavaly is és idén is 20 millió forint áll rendelkezésre. Tavaly a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nyerte el az „Év Támogatottja” címet, idén pedig az Aranyág Alapítvány lett a kedvezményezett, amelynek a célja, hogy a beteg és mozgássérült gyermekek egészségi állapotát javítsa, elősegítse a gyógyulásukat, és bővítse, korszerűsítse az ápolási helyek felszereltségét.
-Az ÉSZI 1,6 millió forintot kapott ebből a támogatásból: 1, 45 millió forintot a Fejlesztő Gondozó Központ, 150 ezer forintot az Értelmi Fogyatékosok Napköziotthona- mondta Osgyány Éva. Hogy mire elég ez az összeg? A 150 ezer forintból gimnasztikai labdákat, új pingpongasztalt, kosárlabdapalánkot, és kézműves anyagokat vásároltunk, míg a nagyobb összegből fejlesztő- és technikai berendezéseket (az ún. „mini snuezelen” szobában már jelenleg is működnek audioakusztikus-, vizuális-, és taktilis- (tapintással kapcsolatos), aromaeszközök. Melléjük rendeltünk Németországból egy fényfürdőt négyszázezer forint értékben. Az eszköz érkezése a közeljövőben várható. A golyófürdő vásárlása szintén nem kevés pénz, ám a gondozottaink fejlődését segíti. Emellett szükség volt egy mosó- és egy szárítógép, valamint egy videokamera vásárlására illetve több mozgás- és értelemfejlesztő eszköz beszerzésére.
-Olyan embertársaink élnek itt, akik fogyatékkal kényszerülnek élni- vette át a szót Hajdu László. Minden egyes simogatás, adomány számukra áldás, amit nem lehet szavakban kifejezni. Sajnos, a szükség vitt rá, hogy egy ilyen intézmény működjön a kerületben, melyet az önkormányzat támogat. 36 sérült gyermek, fiatal felnőtt él itt, akikkel 27 alkalmazott foglalkozik.
-Az ország nem szegény, de igazságtalanul osztatnak el a javak- tette hozzá Donát László. Azért, mert valaki fogyatékos, nem kerülhet hátrányba egészséges kortársaival szemben. Jelenleg a XV.kerületben vagyunk, a külvárosban, ahol mégis egy európai színvonalú dolgot, intézményt sikerült létrehozni. Minden olyan tett, amit egy cég nem a saját hasznának növelése érdekében tesz, hanem közösségi célra is ad, kiemelendő. Az Aranyág Alapítvány egy civil szerveződés. Az állam azt hiszi, mindenható, de nem az. A civil társadalom sem mindenható, de sokkal több lehetősége van. Ha idén az Aranyág Alapítvány a Tesco céggel közösen képes valamit tenni, az csodálatos.