Menu

1500.

2006.05.01.

Van, aki szeret nosztalgiázni, van, aki nem. Én most megállnék egy pillanatra rohanó tempóban élő világunkban. Ugyanis én is részese lehetek annak az örömnek, mely arról szól, hogy a mai napon: 2006. május elsején az 1500. cikk kerülhet fel a honlapra.

Öt és fél évvel ezelőtt, 2001. november 6-án olvashatták az első cikket a kerület honlapján- igaz, akkoriban még egy másfajta honlappal rendelkeztünk.
Aztán teltek a hónapok, s a következő év májusában született meg az ötvenedik cikk, amelyik a családi életre nevelésről szólt. 2002. decemberében a századik cikk címe fennen hirdette, hogy „Európai színvonalú parkokkal gazdagodtunk”.
Közel másfél év elteltével, 2004. júliusában született meg az 501-es számot viselő cikk, amelyik a nyári programokkal, s ezen belül a Szüni-Dö-Dö rendezvénysorozatával foglalkozott. Ezután már nem kellett olyan sok idő, hogy az 1000. cikket olvashassa a honlapot nézegető: 2005. június 22-én ismét egy kulturális témájú beszámoló jelent meg.
Most pedig rendhagyó módon egy visszatekintő rövid cikket olvashatnak az 1500. cikként.

Ha megengedik, az 1500-as szám bűvöletében egy kicsit történelmi visszatekintést teszek úgy, hogy vajon mi történt 1500-ban, a XV. század utolsó évében a teljesség igénye nélkül.
Ebben az évben érte el Európa népessége a 60 milliót. Pedro Alvares Cabral portugál hajós felfedezi Brazília partvidékét és a területet Portugália birtokává nyilvánítja. Mindez 1500. április 22-én történt. Szintén ebben az évben Diogo Diaz portugál hajós felfedezi Madagaszkár szigetét, illetve VI. Sándor pápa keresztes hadjáratot hirdet a törökök ellen.
A magyar történelemben is több nevezetes esemény történt ebben az évben. Ezek közül néhány:
1500. február 26-án II. Ulászló kinevezi Tolnai Máté kancelláriai jegyzőt pannonhalmi apáttá és megbízza a bencés rend reformjával.
Április 24-én országgyűlés kezdődik Rákosmezőn.
Szeptember 20-án VI. Sándor pápa Velence közbenjárására kinevezi bíborossá Bakócz Tamás esztergomi érseket.

Rövid cikkem végén csak annyit kívánhatok mindannyiunknak, hogy sok-sok olyan esemény legyen kerületünkben, melyről tudósíthatunk, s így mihamarabb a 2000. cikkel kedveskedhetünk Önöknek!

Az első cikk:

Az ötvenedik:

A századik:

Az 500.:

Az ezredik: