Menu

15 millió forintos támogatás

2008.03.15.

Március 13-án a Fővárosi Gázművek Zrt. és nyolc kerületi önkormányzat (a III., VI., VII., VIII., XIII., XV., XIX., XX.) képviselői -polgármesterek és alpolgármesterek- ünnepélyes keretek között írták alá újabb egy évre a háztartások fűtéskorszerűsítési törekvéseinek, valamint a társasházak alap- és felszálló gázvezetékeinek rekonstrukciós munkáit támogató szerződéseket.

Az aláírást megelőzően Bakonyi Tibor, a Fővárosi Gázművek Zrt. elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy a cég az évek óta sikeresen működő fűtéskorszerűsítési programjával és a vezeték-rekonstrukciós támogatással -a fővárosi közüzemi vállalatok közül elsőként ? jelentős mértékű, az idei évben közel 65 millió forint értékben nyújt támogatást az önkormányzatok felújítási célú alapjainak működtetéséhez. Az elmúlt nyolc évben ez az összeg több mint 260 millió forint volt!
-A vezetékfelújítási program célja az, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. a kerületi önkormányzatok részére rendelkezésre bocsátott forrásokkal anyagilag is elősegítse a társasházak alap- és felszállóvezetékeinek rekonstrukciós munkáit. A veztékrekonstrukciós programban jelenleg hat fővárosi Önkormányzat: I., III., VI., VII., VIII., XIII. kerület vesz részt.
Társaságunk másik kiemelt programja a fűtéskorszerűsítés. A XV. kerületi Önkormányzattal 2000-ben útnak indított kezdeményezés célja az volt, hogy a szociálisan rászoruló családok részére támogatást nyújtson otthonuk korszerű és takarékos, földgáz alapú fűtési rendszerének kiépítéséhez. A programhoz 2000 és 2008 között további hat kerület: I., III., VII., XIII., XV. XIX., XX. önkormányzata csatlakozott.
A Fővárosi Gázművek Zrt. minden, a programban résztvevő kerület esetében vállalja, hogy az önkormányzatok által támogatásban részesítendő családok számára központi fűtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítése esetén maximum 250.000,- Ft, , egyedi fűtési rendszer (konvektor) létesítése esetén pedig maximum 200.000,- Ft támogatást biztosít. A támogatottak körét továbbra is az önkormányzatok választják ki és folyósítják a pályázók részére a támogatási összeget.
Hajdu László polgármester, mint az elsőként az akkoriban Fővárosi Gázművek Rt-vel megállapodást aláíró kerület vezetője az idei ünnepségen elmondta, hogy még 2000-ben írt alá a két fél egy együttműködési megállapodást, melyet a szolgáltató fél kezdeményezett.
-A szolgáltató cég hallott arról, hogy a lakóknak HTO támogatást nyújt kerületünk. Így került sor a későbbiekben ennek az együttműködésnek a létrejöttére. Az elmúlt évek során több mint 500 új fogyasztója lett a cégnek a támogatás folyamán. Idén 15 millió forintot ad a Fővárosi Gázművek Zrt. a kerületnek, melyhez az önkormányzat 12 millió forintot tesz hozzá.
Ezt követően írták alá az együttműködő felek a megállapodást.

A támogatási szerződések aláírásával egy időben, ugyancsak március 13-án nyitotta meg kapuit a Fővárosi Gázművek Zrt. új kiállítóterme azzal a céllal, hogy olyan földgázalapú eszközöket mutasson be, melyek alkalmazása Magyarországon még nem jellemző. Az Andrássy út 64. alatt, a FŐGÁZ közelmúltban felújított kiállítótermében berendezett tárlat a XXI. századi földgázra épülő technológia előremutató fejlesztéseit sorakoztatja fel. A kiállítás szervezője és gazdája, a Fővárosi Gázművek több mint 150 éve a magyar főváros, Budapest gázszolgáltatója. A vállalat folyamatosan kereste és keresi a lehetőséget a szakmai innovációra, a legmodernebb technológiák alkalmazására, megismertetésére.