Menu

15 éves a Polgári Érdekképviseleti Egyesület

2005.05.08.

Április 30-án ünnepelte a PÉE megalakulásának 15. születésnapját a Bocskai úti székhelyén.
A születésnapi ünnepségen először Valló Péter, a PÉE titkára köszöntötte a résztvevőket, majd egy műsoros összeállítás következett. A programban a Vadrózsák táncegyüttes Cavinton csoportja, Botz Viktor, a Hubay Jenő Zeneiskola klarinét szakos növendéke, a Hubay Jenő Zeneiskola Fuvola Kamarazenekara, valamint a Tavasz Nőikar lépett fel.

Szalóczy Lajos, a PÉE elnöke köszöntőjében felidézte az egyesület alakulásának körülményeit:
-1990. április 25-én alakítottuk meg az egyesületet és már ekkor beleépítettük a tervek közé, hogy a későbbiekben megalakuló önkormányzattal való együttműködést. Akkoriban már működött az ÚBK, amelynek tevékenysége is motivált minket arra, hogy egy olyan egyesület jöjjön létre, amely kifejezetten a kerület és ezen belül a városrész helyzetének jobbítására törekszik. Az egyesületi célokat azonban nem volt könnyű meghatározni, ám az első pillanattól azon tevékenykedünk, amely cél az egyetemes emberi jogok nyilatkozatához kapcsolódik: a szólásszabadság, az emberek egyenlőségének elismerése, az egyesülési kérdési jog, az esélyegyenlőség és ezek védelme.
Az elnök beszélt arról, hogy a PÉE működési helyén már az 1930-as években működött ún. civil szervezet, melynek nagyon sok tagja a fasizmus áldozata lett. Az ő emléküket őrzi a ház falán elhelyezett márványtábla. Szólt arról is, hogy hittek abban, hogy a rendszerváltás bekövetkeztével megváltozik a polgárok élete és szerepe. Fontos momentum volt az igazgatási rendszer átalakítása, a választási rendszer bevezetése, a magántulajdon megjelenése, illetve a közösséget megillető vagyonjog, ami az önkormányzati vagyonban testesül meg. Mivel a PÉE épülete is a közösség vagyona, az egyesület őrzi, s ez a szellemiség határozta meg az egyesület munkáját.
Az egyesület kiemelt céljaként említette az elnök azt, hogy megalakulásukkal szerettek volna a kerületben élő emberek életének jobbításához hozzájárulni. A közösség szeretete mozgatja a tagok munkáját, s egymástól átveszik az értékeket. Név szerint három tagról is megemlékezett az elnök: Pap Sándorról, Halász Ferencről, Csontos Miklósról, majd köszönetet mondott a XV. kerületi önkormányzatnak, hogy segítséget nyújtott az ünnepség megtartásához.
Az elnök szavait követően Hajdu László polgármester köszöntötte a megjelenteket, s felidézte, hogy ?szemtanúja? volt az egyesület megalakulásának. Majd elmondta, hogy a kerületben több mint 80 civil szervezetet tartanak nyílván, a KSH adatai szerint pedig több mint 200 civil szervezet van itt.
-Nélkülük és különösen a tartós és vállalható értékrenddel rendelkező szervezetek nélkül szegényebb lenne a társadalom- mondta a polgármester, majd köszönetet mondott a PÉE elnökének és a tagoknak az önkormányzat és intézményeinek működése érdekében végzett munkájukért, majd oklevelet adott át a jubileum alkalmából.
Oklevelet kapott az egyesület és a XV. kerületi civil mozgalomért végzett munkájáért:
Szalóczi Lajos
Valló Péter
Csontos Miklósné
Halászné Fehér Gabriella
Pap Sándorné
dr. Hegyi Ernő
Szabó Ákos
Az oklevelek átadása után Hajdu László az egyesület zászlórúdjára felkötötte az évfordulós szalagot, majd a születésnapi program zárásaként a Vadrózsák Néptánc mezőföldi és bökönyi táncokból készült összeállítását tekinthették meg az ünneplők.