Menu

140 produkció, 5 elődöntő, 7 kategória

2007.05.13.

Harmadik alkalommal tartotta izgalomban a kerület és a szomszéd térség idősebb, ám lélekben fiatal lakóit a Mi itt vagyunk! elnevezésű nyugdíjas Ki mit tud?, ami évről évre egyre több a versenyen induló hölgyet és urat mozgat meg.

Idén, május 11-én az Ady Endre Művelődési Házban volt a monstre verseny döntője. A utolsó fordulót öt elődöntő előzte meg, melyen 140 színpadi produkciót tekinthetett meg a közönség és a zsűri. A fordulók során mintegy négyszázan mutatták be tudásukat, s közülük kerültek ki azok, akik a döntő során hét kategóriában (vers- és próza, operett-opera-dalmű, magyar nóta-népdal, táncdal-könnyűzene, énekkórus, egyéb szórakoztató műfaj, képzőművészet) vehettek részt a megmérettetésen. Minderről Hajdu László polgármester, a program egyik szervezője és védnöke beszélt a döntő fordulót megelőzően, s kívánt mindenkinek nagyon sok sikert.
-A legnagyobb ajándék azonban az, hogy szeretjük egymást- mondta, melyhez a program másik védnöke, Csizmár Gábor a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára annyit tett hozzá kérésként, hogy a zsűri ne azt nézze, hogy honnan érkeztek a versenyzők, hanem, hogy milyen a produkció.
-Lassan mozgalommá válik mindkét kerületben ez a program. Két éve, az első Ki mit tud? után szinte követelték az idősek, hogy rendezzük meg ismét a programot. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy senki nem maradt le semmiről, mert lesz jövőre is és utána is, és újból és újból lehet bizonyítani. Mindenesetre köszönet illeti a fellépőket, akik vállalták a megmérettetést- mondta Csizmár Gábor a program harmadik védnöke, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter nevében is, majd átadta a szót az est két házigazdájának: Kósa Viktóriának, a IV. kerület önkormányzati képviselőjének és Gyurcsánszky Jánosnak, a XV. kerület alpolgármesternek.
A műsorvezetők elmondták, hogy a zsűri elnöke: Harsányi Gábor színművész és Malek Miklós zeneszerző, míg a zsűri tagja: Pál Gábor, Nógrádi-Tóth István és Mészáros Ferenc, míg az est zenei kísérője Siliga Miklós, aki ezen az estén vehette át a 2006. év legjobb nótaszerzője díjat.
Ezután kezdetét vette a verseny- három részben. Először a vers- és prózamondók – Darmstadter József, Handel Györgyné, Köbli Ágnes, Rácz Ferenc, Radácsy Farkas, Szabóné Csőke Mária, Tengeri Gézáné, Ziegler Ágostonné-, majd az operett-opera kategóriában indulók (Marosné Hervai Alíz, Németi Pál, Osváth Magdolna, Wiesenfart László) álltak színpadra. Az első részben felhangzottak ugyanúgy Szabó Lőrinc és József Attila szavai, mint Kosztolányi Dezső és Örkény István sorai, valamint Lehár Ferenc és Csajkovszkij dallamai. Az előadók szinte profik módjára adták elő produkcióikat.
A második részben a magyar nóta-népdal kategória előadói -Hoffer Teréz, Mayer Józsefné, Marauszki Pálné, Szűcs Józsefné, Veszelka Márta, Boros Lenke, Kiss Józsefné, Molnár Ferencné, Molnár Lajos János, Németh Anna, Piller József, Szász Dániel, Turai Kiss Mária-, valamint Váradi Edith, aki az egyéb-hangszeres kategóriában indult és a Palotai Pacsirták, Idősek Klubja Cziglényi Gábor vezetésével, akik az énekkórus kategóriában vettek részt a versenyen, mutatták be produkciójukat.
Ám azok sem unatkozhattak, akik a harmadik részt is megtekintették. Sőt, csak úgy zúgott a taps, amikor az énekkórusok (Száraznád Énekkórus ?Bádonyi Istvánné vezetésével, Kézfogás- Váradi Edit vezetésével, a Csili Művelődési Központ Népdalköre- Szeghalmi Ágnes vezetésével) illetve az egyéb-szórakoztató kategória versenyzői (Sárkány Kata-Váradi Edit, Napsugár Színjátszó Kör-Idősek Klubja Bősze Lajosné vezetésével, Majer Józsefné-Bertalan Irén, az Aranytopán Tánccsoport, Idősek Klubja Várszegi Béla karvezető vezetésével) léptek fel, varázsoltak örömkönnyeket és mosolyokat az arcokra.
S miután véget ért a verseny, az este talán legizgalmasabb része következett: az eredményhirdetés és a díjkiosztó, melyen a zsűri díjai mellett a közönségdíjat is átadták.
Ám nem minden kategória produktumát láthatta ezen a helyszínen a közönség, hiszen a képzőművészeti alkotásokat a korábbiakban két-két hétig a XV. kerületben, majd a IV. kerületben mustrálhatták végig az érdeklődők. Ebben a kategóriában gobelin, festmény, hímzés, fafaragás, grafika, bőrdíszmű, tűzzománc alkotásokat láthatott a közönség- 17 fő 48 művet, amely pályamunkákra 687 szavazat érkezett.
Külön érdemes megjegyezni, hogy a versenyre nemcsak a két kerület lakossága nevezett be, hanem érkeztek versenyzők Miskolcról, Egerből, Dunakesziről, Budakesziről, Budapest számos más kerületéből- így Pesterzsébetről, Zuglóból, a II. és a XIII. kerületből is.
Akik pedig a döntőben nem értek el helyezést, azoknak sem kell búslakodniuk, mert ők egy május végi meglepetés bulin léphetnek fel.
A legjobbakat pedig június 8-án a Csokonai Művelődési Házban egy gálaműsor keretében láthatjuk viszont.

Végeredmény:
Vers:
I. Szabóné Csőke Mária
II. Köbli Ágnes
III. Darmstadter József

Opera-operett:
I. Wiesenfart László
II. Marosné Hervai Aliz
III. Németi Pál

Táncdal-sanzon:
I. Morauszki Pálné
II. Hoffer Teréz
III. Veszelka Márta

Magyar nóta, népdal:
I. Turai Kiss Mária
II. Piller József
III. Németh Anna
Zsűri különdíja: Boros Lenke

Egyéb szórakoztató:
I. Napsugár Színjátszó kör
II. Mayer-Bertalan duó
III. Aranytopán tánccsoport
Zsűri különdíja: Váradi Edith

Énekkórus:
I. Palotai Pacsirták
II. Száraznád énekkórus
III. Kézfogás
Zsűri különdíja: Csili Művelődési Központ Népdal Köre

Közönségdíj:
Szűcs Józsefné (opera-operett)

Festészet:
Ambrus Györgyné
Lelkes Hózsefné

Hímzés:
Dr. Smigura Ilonka
Szabó Mária

Gobelin:
Nefelejcs Hagyományőrző

Egyéb:
Zsolnai József