Menu

125 éve született Bartók Béla

2006.03.26.

Március 25-én Bartók Béla születésének 125. évfordulóján ünnepi hangverseny volt a Csokonai Művelődési Házban a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar és a kassai Zakladná Umelecka Škola vonószenekar közreműködésével.

Az esten először Gémesi Katalin, a Hubay Jenő Zeneiskola pedagógusa köszöntötte a közönséget külön kiemelve Hajdu László polgármestert és a kassai Zeneiskola igazgatóját, Peter Kundracikot, valamint az összes tanárt, növendéket.
Az üdvözlő szavakat követően Markóné Bálint Ildikó, a Hubay Jenő Zeneiskola tanára tartott rövid megemlékezést Bartók Béla életútjáról.
-Bartók Béla a nemzeti és a magyar zene képviselője. Szinte az egész világon ismerik. Zongoraművész, tanár, népzenekutató, s kiemelkedő tehetségű zeneszerző.1881-ben született Nagyszentmiklóson- mondta bevezetőjében Markóné Bálint Ildikó, majd többek között szó esett arról, hogy négy éves korában már negyven dalt tudott eljátszani a zongorán Bartók, s a gyermekség minden eszközével kierőszakolta, hogy anyja zongorázni tanítsa. Kilencévesen már komponált, s útja Pozsonyban folytatódik.Budapesten a Zeneakadémia zongora-zeneszerzés szakra jelentkezett. Ezt követően útja Bécsben és Berlinben folytatódik, majd 1907-től Kodály baráti segítségével módszeresen népzenei gyűjtőmunkába kezd. A tanárnő rövid megemlékezésében felelevenítette Bartók életútjának további állomásait egészen haláláig, amely 1945. szeptember 26-án következett be New Yorkban.
Ezután kezdetét vette a koncert, melynek első produkciójaként a Bem Táncegyüttes Bartók Béla C-dúr Rondo című művére készített néptánc-koreográfiát láthatta a közönség. Az együttes művészeti vezetője Kis István és Kis Demeter Erika, a koreográfiát Oskó Endréné készítette.
Ezt követően a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekara Sebők Irén vezényletével és a kassai Zakladná Umelecka Škola vonószenekara Dagmar Šoltisová vezényletével adott előtt különböző műveket. Felcsendült Bartók Béla több műve is: az Erdélyi táncok, a 10 könnyű darab részletei, de hallhattuk Bach: C-moll csellóversenyének III. tételét Pribay Valéria közreműködésével, Mozart: D-dúr Divertimentóját is.
A koncert szünetében Homor Istvánné, a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatónője rézből készült emlékplakettet adott át Hajdu Lászlónak, Peter Kundraciknak, valamint az est két karnagyának, Sebők Irénnek és Dagmar Šoltisovának. A kassaiak különleges összeállítással rukkoltak elő: Webber: Jesus Christ Superstar című rockoperájának részlete mellett Kowalski: Suite című művee, Breiner: Concerto grosso részlete. Novák: Variácói valamint Ferraris: Fekete szemek című darabja is felcsendült. Az ünnepi hangverseny utolsó műsorszámaként a két zenekar közös előadásában hallhatta és láthatta a közönség Lensky: Nem volt véletlen, valamint Mascagni: Intermezzo című művét.
A nagysikerű előadást hatalmas taps kísérte.

Kapcsolódó link: