Menu

100 éves a doktor bácsi

2005.05.26.

Május 21-én töltötte be 100. életévét Dr. Újszászy László, aki gyerekkorában szüleivel költözött ki Rákospalotára. Itt sokat segített az állattartásban, a kerti munkában. Bár orvosi diplomát csak 1931-ben szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán, ám négy évvel korábban már bejárt a későbbi, s egyetlen munkahelyére, a Károlyi Kórházba.

Először a szegényeket ellátó ambulancián dolgozott, majd a főváros közkórházakban elsőként és egyedülállóként létrehozta a Reuma Osztályt, melyet később az ORFI-ba olvasztotta be. A Károlyi Kórházban 1976-ig, nyugdíjba vonulásáig többször volt a kórház megbízott igazgatója.
Jelenleg nevelt lánya gondozza, míg a korábbiakban, amíg felesége el nem hunyt, ő segített a lakásában berendezett magánrendelőjében.
Több kitüntetése közül kiemelendő, hogy Újpest Díszpolgára, a XV. kerület Kiváló Orvos, s a „Pro Urbe”-díj birtokosa, valamint rubin diplomás orvos.
Születésnapja alkalmából lakásán Hajdu László polgármester, valamint Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője köszöntötte.