Menu

100 év nagy idő
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.01.16.

Ha úgy belegondolok, hogy mennyit jelent száz év, szinte végig sem lehetne mondani, mi minden történt. Így csak szorítkozzunk a szigorú tényekre. Például: 1908. január 8-án kezdődött meg a tanítás Pestújhelyen, a jelenlegi Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ Pestújhelyi úti épületében.

No, akkoriban még nem volt ilyen nagy és tágas. Csupán négy tanteremből állt, és ez képezte az alapját a ami iskolaépületnek.
E jeles évfordulóra emlékeztek, hajdani és jelenlegi diákok, pedagógusok január 8-án. Miután Frák Erika elnök-igazgató üdvözölte a jelenlévőket, dr. Pálinszki Antal alpolgármester mondott köszöntő beszédet, melyben néhány gondolatban szólt az iskoláról, s annak történetéről.
Az ünnepi műsort megelőzően igazi meglepetésként érte Bécsi Edénét, az iskolában 35 évig tanító pedagógust, hogy az alpolgármestertől átvehette munkája elismeréseként az Arany Katedra kitüntetést és a hozzá járó oklevelet. Ezt követően Hajdu László polgármester segítségével a jelenleg is régóta itt dolgozó pedagógusok, majd a friss nyugdíjasok elismerésére került sor. Így köszöntésben részesült András Eszter (20 éve tanít az iskolában, jelenleg tanító-fejlesztő pedagógus), Gergely Árpádné (23 éve tanít), Kárpátiné Kiss Mária (30 éve tanít), Kovácsné Antal Julianna (28 éve tanít, jelenleg intézmény egységvezető), Lengyelné Rendes Ildikó (24 éve tanít), Róna Nóra (23 éves tanít), Kovácsné Csatlós Ágnes (25 éve tanít) illetve Bécsi Edéné és Róth Aranka (25 évig tanított az iskolában). Rajtuk kívül elismerésben részesültek a korábbi iskolaigazgatók: Megyesi Emilné, Nagy-Kálóczy Györgyné, Szalay György, Hunyadi Zoltán is.
Ezután vette kezdetét a műsor, melyen a jelenlegi „Pestújhelyis” diákok a Pestújhelyi induló mellett a volt diák: Malek Miklós szerzeményét, a Palánta dalt is elénekelték. Számos filmbejátszás között hallhattuk az iskola történetét képekkel és szavakkal felelevenítve, de volt zongorajáték, furulyaszó és trombitaduó.
A műsort követően pedig a beszélgetésé lett a főszerep. Szendvicsek és üdítők mellett idézték fel a tanítványok és tanáraik a régmúlt eseményeit,…míg el nem fáradtak. A rendezvényen részt vett többek között Németh Angéla, a MOS Bizottság elnöke és Baracskai Éva, a MOS BIzottság alelnöke is, valamint a Pestújhelyi Pátria Egyesület több tagja, akik küldön virágcsokorral köszöntötték az iskola elnök-igazgatónőjét e jele sévforduló alkalmából.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló