Menu

10. alkalommal ünnepeltek a javítóintézetben

2007.06.11.

Június első hétvégéjén jubileumi ünnepség volt a Rákospalotai Javítóintézetben-immáron 10. alkalommal került sor a Roma Napra a rákospalotai Pozsony utcában.

A rendezvény hagyományosan a tanév zárását jelenti, melyen nemcsak az ebben az intézményben nevelkedő 14-19 év közötti fiatalkorú bűnelkövető lányok vettek részt, hanem az ország számos vidékéről ellátogattak a társintézmények lakói- így Zalaegerszegről, Debrecenből, Tökölről, Kecskemétről, Aszódról, Esztergomból, Kalocsáról, valamint a szintén XV. kerületi telephellyel rendelkező Cigányház képviselői is.
Az intézet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fennhatósága alatt működik, így nem véletlen, hogy Kiss Péter miniszter is részt vett az ünnepségen és szólt az egybegyűltekhez. Ám ezt megelőzően egy rövid ünnepi műsort tekinthettek meg a részt vevők, melyben először az intézetben nevelkedő lányok táncos-verses műsorát láthattuk, majd a színpadra lépett, s táncolt a 9 éves Balogh Zoé, akinek szülei az intézményben működő Roma Klub vezetői 13 éve. Így a most már nem is annyira kicsi Zoé minden évben részt vett ezen a rendezvényen- első alkalommal még édesanyja pocakjában. Azóta már egy testvére is született, aki a színpad mellől figyelte mind a testvérét, mind a később fellépő szülei táncát.
– Ez alkalommal kicsit házigazdaként is jelen lehetek ezen a másoknak is példát mutató rendezvényen- mondta Kiss Péter miniszter. A Roma Nap itt ugyanis a bemutatható tehetségről, meg arról szól, hogy a többség értékítélete és minősítése csak akkor hiteles, ha az egyébként a hétköznapi segítségnyújtásban, partnerségben, nyitottságban, empátiában ölt testet. A partnerség nem egy egyoldalú kapcsolat, amelyikben a többségi társadalom a romákat megpróbálja segíteni, hanem minimum érteni, kultúráját magába szívni, szóval egy valóságos kulturális és emberi, kölcsönös kapcsolatot teremt, amelyik kiindulópontja annak, hogy mögéjük lehessen állni akkor, amikor nehéz helyzetbe kerülnek, akkor, amikor vagy megtévednek, vagy segítség nélkül nem boldogulnának maguk.
– A Roma Nap egyrészt jó és kellemes zárása a tanévnek, másrészt fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol a saját értékeinket megmutathatjuk, illetve ahol tanulni tudunk egymástól- mondta B. Aczél Anna, az intézmény igazgatónője, majd a jubileum alkalmából köszöntötte a Roma Nap megvalósítóit, szülőanyjait: Granasztói Szilviát és Ger Beátát.
Az ünnepségen rajtuk kívül részt vett a XV. kerület képviseletében Király Csaba alpolgármester, illetve a SZMM képviseletében dr. Katonáné dr. Pehr Erika , a gyermek és ifjúsági főosztály vezetője
A köszöntéseket követően kezdetét vette az egész napos program, melyre Mózi bohóc invitálta a vendégeket. S hogy mi várt mindenkire? Egy igazi vásári forgatag- mesterségek utcája, kézműves vásár, alkotó műhelyek-fazekasság, kerámia, kosárfonás, szövés, csuhézás, teknővájás, gyöngyfűzés, ajándéktárgy készítés), tallérgyűjtő feladatok, Lúdas Matyi színdarab, Aranysólyom Lovagrend bemutatója, bohócok és komédiások, Bari Jenő és Deák Izabella festőművészek kiállítása, majd ebéd után egy interaktív színpadi játék A Tarott misztériuma címmel, Fatima koncert. Délután Miénk a színpad címmel ének, tánc, vers követte egymást a színpadon majd este táncház- tánctanulás, éneklés zárta a programot.