Menu

1 % előny, avagy sok kicsi sokra megy

2012.04.15.

Április 14-én 10-13 óráig a PeKH-ben kerületi civil szervezetek, alapítványok, egyesületek és művészek gyűltek össze. Ingyenes szórakoztató programmal összekötve tartottak tapasztalatcserét, s mutatták be tevékenységüket.

A rendezvényen való ingyenes részvételre a szervezők, a PeKH és az Állat és Ember Állatvédő Egyesület meghívását tíz szervezet fogadta el. Bár a sokszínű szórakoztató program ellenére a látogatók száma elmaradt a várttól, jó hangulatú volt az esemény.
A résztvevők színvonalas előadásokkal, meglepetés-vendégekkel mutatkoztak be.
A Pestújhelyi Általános Iskola Alapítványát többek között az iskola fúvós hangszeren tanuló gyerekei képviselték: dudaszó jelezte a megnyitást. A dudát fuvola, majd harsona zene követte. Utánuk a kerületben működő, számos kutyáról, és cicáról gondoskodó szervezet, a Kuci Kisállatmenhely mutatkozott be. Elmondták, sok problémával küzdenek, nagyon sok a mentésre váró állat, eszközeik, lehetőségeik korlátozottak. Napi szinten küzdelmet jelent az állatoknak szükséges ennivaló előteremtése is – jó lenne, ha a kerületi boltok, éttermek, hentesek tudnának segíteni nekik.
A következő bemutatkozó a halmozottan sérült emberek hetes lakóotthonának alapítványa, az „Értelmes Életért”. Sokan vakok, mozgássérültek is. Elmesélték, hogyan élnek, mi a napi programjuk. Gyönyörű szőnyegeket is hoztak, melyek kezük munkáját dicsérik. Szintén kézműves termékeket, ékszereket, hajcsatokat, és bőr dísztárgyakat hozott a Down-osok Sarokház Alapítványa. Kedves ötlet: a hajcsatok, nyakláncok csomagolásán az ár mellett készítőjük nevét is feltüntették. Sokan eljöttek, egy jó csapat, s a színpadonn fellépő, a kerületben már ismert Sajtkukacz zenéjére nagyot táncoltak, hozzájárulva a jó hangulathoz. A MÁV Telepiek Baráti Körének képviselői elmondták, fájó szívvel látják a MÁV-telep átalakulását, igyekeznek őrizni hagyományait, dokumentálni a múltját – ezt a célt szolgálta a levített 20 perces dokumentum-filmjük is. A Rászorulókat Támogatók Egyesületének szerteágazó tevékenysége nevéből sejthető. Ők a látogatóknak lufiból hajtogatott tárgyakkal, pl virággal kedveskedtek.
Mint Takács Kati, a szervező Állat és Ember alapítvány vezetője elmondta, hasznos volt egyeztetni a többi szervezettel: „rá kellett jönnünk: a civileket – bármilyen területen is működjenek inkább csak megtűrik, semmint támogatják”. Azért is hasznos volt a találkozó, mert többekkel közös programokat egyeztettek. A Down-osokkal pl a Bottyán Equusba beszéltek meg közös legelőtakarítós-bográcsozós kirándulást, valamint meghívták őket és az „Értelmes Életért” alapítványt a május 5-ei (szintén a PeKH-ben lesz) családi napjukra is. A Rászorulókat Támogatók Egyesületével és a Nagycsaládosokkal közös pályázat benyújtását tervezik, pl nyári táborra, hogy a szegényebb gyerekeknek akár ingyenes, van egészen minimális díjú nyári elfoglaltságot biztosítsanak. No, és a szervezőket se hagyjuk ki: a Strázsa Kutyaiskola önkéntesinek segítségével tizenkét jól nevelt, szebbnél szebb kicsi és nagy gazdikereső kutyusuk mutatkozott be, s talán ennek köszönhetően jut majd szerető otthonhoz. Addig pedig, aki mással nem, hát, legalább az 1%-os nyilatkozata kitöltésével támogathatja létüket, s az alapítványok tevékenységét.