Menu

Művésztanárok maguk között és a külvilág felé
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.01.21.

Az elmúlt hét péntekén a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár adott otthont annak a továbbképzésnek, melyet a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége Képző- és Iparművészeti Bizottsága szervezett az alapfokú művészetoktatási intézményekben, a képző- és iparművészet területén tanító pedagógusok részére.

A reggel kezdődött programban, melynek házigazdája Kissné Breczek Margit művésztanár volt, Tigelmann Józsefné, az MZMSZ elnökhelyettese adott tájékoztatást az alapfokú művészetoktatási intézmények szakmai minősítésének szempontjairól, a feladatokról, az elmúlt év végi konferencia eredményeiről.
A szakmai minősítés szempontjai között szerepelnek a személyi és tárgyi feltételek mellett számos egyéb feltételek is, melyeket a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége honlapján olvashatnak el.
A tájékoztatót követően Szabó Gábor szobrászművész szobrászat műhelygyakorlat keretében tartott bemutató órát, melyen a megfigyelési szempontok: a plasztika lehetőségei, a tanulmányok szerepe, a rajz és a mintázás kapcsolata volt.
-A növendékek az órán kéztanulmányokat mintáztak. Kiválóan dolgoztak, jól látszott a komoly, feladatsorokra épülő, folyamatos és elmélyült felkészítő munka. Az óramegbeszélés pedig szintén nagyon jó volt, ugyanis a tanulmányok szerepén túl a valóban igazi szakmai megbeszéléshez az ország több művészeti oktatási intézményéből érkezett minden résztvevő hozzászólt- mondta az óramegbeszélést vezető Kissné Breczek Margit, aki elmondta, hogy legközelebb március 9-én a festészeti műhelygyakorlat keretében ő tart bemutató órát, s ekkorra szerveznek egy országos képzőművészeti kiállítást is, ahol a különböző intézmények képző- és iparművészeti műhelyei néhány munkával mutatkoznak be.
Az ebédszünetet követően Sipos Endre a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa, a Fővárosi Vizuális Nevelési Módszertani Központ szaktanácsadója előadássorozatának harmadik, s egyben záró előadását tartotta meg diaképekkel illusztrálva. Képzőművészeti, művészettörténeti előadásának címe: A tér és idő egysége – Giotto-tól Salvador Dali-ig volt.
-Óriási élmény volt hallgatni az összegző gondolatokat, ahol a művészettörténet mellett az antropológia, filozófia és esztétika szempontjai is erősen érvényesültek- mondta Kissné Breczek Margit.
Mindezen programokat követően Szalay József művésztanár, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének főtitkára nyitotta meg Szabó András kiállítását az iskola galériájában, amelyen válogatás látható az alkotóművész elmúlt három évben készült képeiből.
-A kiállítás vizuális pedagógia szempontból is érdekes, ugyanis a gyerekekkel sokat beszélgetünk a fotó és a festmény kapcsolatáról, párhuzamairól, a fények és színek szerepéről. A kiállításon olajképek láthatóak, de sok esetben a visszafogott színek, érdekes kompozíciók, képkivágások összehasonlíthatóak akár fotóművészeti alkotásokkal. Szabó András Szentendrén, a Ferences Gimnáziumban tanít- mondta az egész napos program szerevezője.
Az alkotóművész miután 1996-ban érettségizett a budapesti József Attila Gimnáziumban, Szarvason majd Szegeden folytatta művészeti, illetve pedagógiai tanulmányait. Az utóbbi helyszínen pedig rajztanári oklevelet szerzett. 2004 ?től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Vizuális Nevelőtanár Szakának hallgatója, illetve 2005 óta tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének.
-A festés és tanítás egymást kiegészítő két tevékenység az életemben- vallja magáról Szabó András.
Az elmúlt közel nyolc év során számos helyet mutatta be munkáit, így
Szegeden az Országos Művészeti Diákköri Kiállításon, Szentendrén a Vajda Lajos Stúdióval közösen rendezett Sikátor című tárlaton, Mezőtúron a Városi Galériában Jakucs Jánossal, Maticska Zsolttal és Szabó Norberttel együtt. Az utóbbi helyszínen szereplő alkotásai azóta az Országos Transzplantációs Klinika falait díszítik. Mindezek mellett tavaly a Szentendrei Művészet Malomban rendezett Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Biennáléján szerepelt egy munkájával. Önálló kiállítása eddig kétszer volt: az ELTE Jogi Karának Dísztermében, illetve Vácott a Misztrál Művészeti Klubban.
A mostani tárlata február 23-ig hétköznapokon 9 -19 óráig, szombaton: 9-16 óráig tekinthető meg a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár galériáján.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó linkek



Képes beszámoló















A nyílt nap képei hamarosan itt:-)