Menu

Közművelődési koncepció

2021.02.03.

A XV. Kerület Önkormányzata szükségesnek tartotta egy új, a kerület egészét érintő középtávú közművelődési koncepció elkészítését.

Az Önkormányzat 2021-2025 közötti időszakra vonatkozó Közművelődési Koncepciója is elfogadásra került  a február 1-én meghozott polgármesteri döntések sorában.

„A Közművelődési Koncepció egyrészről iránymutatás, másrészről a szükségletek, feladatok és megoldási módozatok számbavétele oly módon, hogy a meglévő értékek megőrizhetők, a hiányosságok pótolhatóak és a fejlődés biztosítható legyen. A kerületi közművelődési szervezetek és szakemberek részére elektronikusan megküldött Közművelődési Koncepció tervezetét az érintett szervezetek és szakemberek véleményezték, és további javaslatokat tettek azzal kapcsolatban.”

 

Világunk folyamatos változásban van, nemcsak a kulturális szokások és igények változnak, hanem a kultúrához való hozzáférés módja, technikája is átalakul. A változás átjárja társadalmi életünk valamennyi területét, így a kulturális életünket is, és a hagyományos kulturális ágazatok között a határok egyre inkább elmosódnak.
A változások kerületünket is érintik. Folyamatosan változik a kerület szociológiai helyzete (egyre idősödő, csökkenő létszámú lakosság), az ifjúsági korosztály esetében új kihívások, veszélyek jelentek meg, a közművelődés jogszabályi keretének módosítása miatt átalakultak a közművelődés színterei és szereplői, valamint a kulturális kínálat kiszélesedése (globalizáció, világháló elterjedése) is új feladatok elé állítják a kerület közművelődésének szereplőit.

A kultúra érték. A kultúra eszközei elősegíthetik az esélyegyenlőség megteremtését, a társadalmi felzárkóztatást, a közösségi összetartás erősítését, és a kulturális szolgáltatások rendszerének fejlesztése révén a gazdasági versenyképesség és a helyi társadalom életminősége is javulhat.

A közművelődési koncepció célja, hogy komplex módon megfogalmazza a település kulturális életének legfontosabb fejlesztési irányait, és a fejlődést biztosító feladatokat. Keretet biztosítson, és közös célt határozzon meg a település kulturális szolgáltató rendszere számára (függetlenül attól, hogy ezek az intézmények, szervezetek önkormányzati fenntartásban vagy más formában működnek).

A közművelődési koncepcióban az általános célok mellett meghatározásra kerültek a specifikus célok is, amelyek a kerület kulturális életére jellemző, tradicionális közművelődési tevékenységek támogatását és fejlesztését szolgálja:

  • Az Önkormányzat közművelődési intézményeinek fejlesztése;
  • kerületi Kulturális térkép;
  • Közművelődési Információs Központ kialakítása;
  • közművelődési megállapodások;
  • média együttműködés;
  • közösségformálás a kerületi közművelődés szolgálatában.

A koncepció kiemelt területei:

  • a közművelődés alapintézményei,
  • a felnőttképzés,
  • a közösségi művelődés,
  • a kulturális vidékfejlesztés,
  • civil közművelődés,
  • határon túli magyar kultúra,
  • ifjúsági közművelődés és a közoktatással való szoros együttműködés,
  • a nemzeti digitális kultúra rendszerének létrehozása,
  • a hagyományápolás,
  • a magyar nyelv ügye.

A kerület új közművelődési koncepciójának megalkotásához

  • meg kellett fogalmazni az Önkormányzat közművelődési alapelveit, legfontosabb célkitűzéseit, fejlesztési terveit,
  • meg kellett határozni és figyelembe kell venni a helyi társadalom igényeit, a támogatott tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit,
  • ki kellett jelölni a prioritásokat, a szakmai és finanszírozási alapelveket.

A kerület kulturális életének fejlődéséhez, fejlesztéséhez, a kerületi szintű közös gondolkodás elindításához elengedhetetlen az alapvető irányvonalak meghatározása, amelynek a kulturális koncepció adhat immár megfelelő keretet.

Az önkormányzati rendszerben a kultúrához való viszonyulás az összetett politikai-, gazdasági intézményrendszerben ölt testet. Nagy kihívást jelent, hogy a közművelődés szakmai eszköztárát és kapacitását mozgósítva tudunk-e hatékony választ adni a társadalmi változásokra, a gazdasági szerkezet átalakulására, az európai integrációs folyamat követelményeire, valamint az informatikai robbanás kihívásaira. Emellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a koronavírus-világjárvány kapcsán kialakult helyzetet, ennek kezeléséhez szükséges változásokat, amelyek teljesen átalakította a kulturális és közművelődési intézmények működését.

A XV. kerület lakossága a mindennapi életviszonyai, illetve tapasztalatai alapján minősíti a kerület kulturális életét, a kulturális döntéseket és a különböző fejlesztési programok hatékonyságát. A közművelődés jövője, a jövő közművelődése nem csak a politikán, a döntéshozói és pénzügyi eliten múlik, hanem legalább ilyen mértékben a közművelődési és kulturális ágazatban dolgozók és a „kultúrafogyasztó” polgárok reform és innovációs érzékenységén, szakmai önismeretén, önkritikáján, kreativitásán.

A középtávú közművelődési koncepcióról (2021-2025) hosszabban ITT olvashatnak.

(D.I.)