Menu

Eltakarítják a roncsautókat

2020.10.21.

Akcióban a közterület-felügyelet.

A Rendészeti Osztály kiemelt feladatának tekinti a kerületben leállított, forgalmi rendszám nélküli gépjárművek elszállíttatását is, bár ez nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat.

A hatályos jogszabályok alapján a közterületen szabálytalanul elhelyezett gépjárművek közül a rendszámtábla nélküli, illetve a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyeztető járművek szállítható el a közterület-felügyelet által.

Fontos
A lakossági bejelentések is nagyban megkönnyítik a közterület-felügyelet felderítő munkáját.  Ez a munka minden évben nagy számú nyilvántartásba vett autót jelent. A lakossági bejelentés alapján vagy közterületi ellenőrzés során észlelt, rendszám nélküli jármű szélvédőjére a közterület-felügyelők az észlelt gépjármű szélvédőjére öntapadós felszólító értesítést helyeznek el, amelyben felhívják a tulajdonos (üzembentartó) figyelmét a jogsértő állapotra. A jogszabályban meghatározott 10 napos határidő letelte után, változatlan állapot esetén kezdeményezhetik a nyilvántartásba vett gépjármű közterületről történő elszállítását. Az elszállított járművek tulajdonosait (üzembentartói) minden esetben külön levélben értesítjük az elszállításról. Ha pedig a tulajdonos (üzembentartó) személye nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított hat hónapon belül nem veszi birtokba, a felügyelet a járművet értékesítheti vagy más módon hasznosíthatja. Ha az elszállított jármű tulajdonosa a jármű értékesítését követő hat hónapon belül jelentkezik, részére az értékesítésből befolyt, a tárolási költséggel csökkentett ellenérték kerül kifizetésre.

Számos eset
Ahogyan arról korábban beszámoltunk,  a XV. kerület 2020. augusztusától új szolgáltató útján gondoskodik a kerületben „elhagyott”, a lakosság parkolási nehézségeit csak tovább fokozó gépjárművek elszállításáról. Az új szolgáltatónak köszönhetően nem csak költségtakarékosabbá vált, de jelentősen fel is gyorsult az elszállítási folyamat. A közel két hónap alatt már 54 db gépjárműtől szabadult meg a XV. kerület közterülete, míg a tavalyi évben, egész év folyamán került elszállításra mindösszesen 80 gépjármű.


Ha forgalmi rendszám nélküli gépjárművet észlel,  kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében hívja munkaidőben a Rendészeti Osztály telefonszámát:

+36 1 305 3230 (ügyfélfogadási időben)
+36 1 305 3226
+36 1 305 3147 (ügyfélfogadási időn kívül)

 

Az üzemképtelennek minősülő gépjárművek elszállításával kapcsolatos ügyintézésről bővebben olvashat IDE kattintva.

 

(D.I.)