Menu

Konferencia a szakképzési pályaorientációról

2005.05.03.

A Száraznád Nevelési-Oktatási Központ Neptun utcai épületének aulájában volt április 26-án a „Pályaorientáció, mint értékteremtő alapozás a szakképzésben” címmel szakmai konferencia.

A program elején rövid műsorral köszöntötték a résztvevőket az ovisok és az alsó tagozatos német nemzetiségi osztályok tanulói, akik nemcsak táncoltak, hanem a műsor végére egy virágcsokrot alkottak önmagukból, melyet „átkötve” egy „Szeretettel”- szalaggal nyújtottak át képletesen.
Amint az egész napos program bevezetőjében Brazzorottó Jenőné, az oktatási intézmény elnök-igazgatója elmondta, még 2003-ban hirdetett az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési Intézet a szakiskolák fejlesztésére egy pályázati programot, amelyen az egyik nyertes a Száraznád NOK lett. A program több részből állt már eddig is (pl. továbbképzés, tananyagfejlesztés, eszközfejlesztés). A tematikus projektek közül a pályaorientációs egység keretében szerveződött a héten megrendezett konferencia, melyen a minisztérium képviselője és a pályaorientációval foglalkozó szakemberek arról számoltak be, hogy hol tart ez a fejlesztési program, a német partneriskola igazgatója betekintést engedett nyerni a náluk folyó pályaorientációs munkába, míg a munkaügyi központokból érkező szakemberek elmondták, hogy milyen szolgáltatásokat kínál ehhez a tevékenységhez a munkaügyi központ.
A konferencia résztvevőit Hajdu László polgármester a következő szavakkal köszöntötte:
-Azt hiszem, hogy a kerületen túlmenően Budapesten, sőt az országban is példaértékű az a munka, ami ebben az oktatási intézményben folyik. Az iskola aulájában már több rangos konferencia volt, s nem véletlen az sem, hogy milyen széleskörű iskolai partnerkapcsolattal rendelkeznek országhatáron kívül is az itt oktató pedagógusok, hiszen a különböző szakmák minden fellelhető ismereteit igyekeznek begyűjteni, valamint szeretnének kifelé is példát mutatni. Ide olyan gyerekek járnak, akiknek a pályaorientáció keretében az esélyegyenlőség jegyében esélyt szeretnénk adni a pedagógusok. Ez a konferencia azért is jó, hogy beszéljük meg: ki mit tud mindehhez bármit hozzátenni.
A polgármester ezután arról beszélt, hogy bár közel kilencvenezer fő lakik a kerületben, ám csökken a lakosság száma, csökken az óvodáskorúak, így az általános iskolások is. A bölcsődékbe járó gyerekek száma a lakásépítések következtében regionálisan minimálisan növekedett, ám a gyerekek száma alapvetően csökken. Amíg. a 80-as években a Neptun utcai épületben még két műszakban oktattak a pedagógusok, addig most bár elég jó a kihasználtsága ennek az intézménynek, még tudnánk felvenni gyereket.
A konferencia megnyitását követően először Dr. Fedor Mihály, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője a Szakiskolai Fejlesztési Program helyzetéről és stratégiájáról beszélt. Előadásában többek között érintette a jelenlegi szakképzés gyengeségeit, s az intézményrendszer jellemzőit, majd megfogalmazta a 2007-2013 között megvalósítandó fejlesztési stratégia célkitűzéseit.
Dr. Fedor Mihály ea. .
Dr. Szilágyi Klára a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi docense, kandidátus a szakképzési rendszerben megvalósuló pályaorientáció jelenéről és jövőjéről beszélt, míg Kőpatakiné Mészáros Mária, az Országos Közoktatási Intézet tudományos munkatársa „A társadalmi integráció pályairányítási és pályaválasztási aspektusa” címmel tartotta meg előadását, s ezen belül szót ejtett az új kihívásokról, új eszközökről, új utakról.
Kőpatakiné előadása .
A Pest Megyei Munkaügyi Központ szemszögéből a pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatásokról Stefanideszné Kállai Erzsébet szociálpolitikus és Kiss Gabriella klubvezető tartott előadást közösen.
Stefanideszné ea. letölthető itt .
Kiss Gabriella ea. .
A délelőtti programot követően a konferencia kísérőrendezvényének megtekintésére is sor kerülhetett: tárlókban, asztalokon mutatkoztak be a szakmák különböző munkáikkal- így a gyógynövényismerő és – termelő, a szőnyegszövő, a bőrtárgykészítő, az ABC eladó, a ruházati kereskedő, a varrómunkás, a segédkönyvkötő, a vendéglátó eladó, a gyorsétkeztetési eladó, az asztalos, a szerkezetlakatos. Emellett a Pattogós utcai és a Neptun utcai diákok, valamint a Molnár Viktor utcai ovisok alkotásait is megtekinthették a konferencián résztvevők.
Gerd Brandt, a berlini Jugendaufbauwerk igazgatója a németországi pályaorientációs munkában lévő innovációról tartott előadást , majd a munka szekciókban folytatódott: Stefanideszné Kállai Erzsébet szociálpolitikus gyakorlati workshopot és konzultációt tartott „Pályakezdőt vegyenek” címmel, míg Harkányi Adrienn, a Nemzeti Szakképzési Intézet szakértője az intézményi gyakorlatok és technikák körében beszélgetett az érdeklődőkkel.
Harkányi Adrienn beszámolója .
A harmadik szekció munkáját Brazzorottó Jenőné, a Száraznád NOK elnök-igazgatója „Esélyegyenlőség, vagy esélyközeliség a sajátos nevelési tanulók esetén” címmel irányította. Többek között beszélt a pályaorientációról, a sikeres pályaválasztás feltételeiről, s ezen belül ismertette az általa vezetett intézményben folyó ez irányú munkát.
Brazzorottó Jenőné előadásának anyaga .
Az egész napos program befejezéseként a konferencia értékelésére került sor.