Menu

Nem jön állami támogatás

2019.04.11.

Költségvetés híján felfüggesztette az áprilisra járó központi támogatásokat a Magyar Államkincstár, a kerület csak saját forrásaiból működik.

Miután a XV. kerület képviselő-testülete nem alkotta meg a törvény által előírt március 18-i határidőre 2019-es költségvetési rendeletét, a Magyar Államkincstár (MÁK) az előírásoknak megfelelően áprilistól felfüggesztette a városrésznek járó központi támogatások folyósítását. Ez azt jelenti, hogy mostantól az önkormányzat CSAK saját forrásaira (az adófizetők pénzére) támaszkodhat, ezekből kell finanszíroznia a XV. kerület működését és ellátni kötelező feladatait, egészen addig, amíg a költségvetés meg nem születik. Amint lesz a kerületnek elfogadott büdzséje, a most felfüggesztett támogatásokat természetesen visszakapja.

Az állami támogatások mostani felfüggesztése csak egyik következménye annak, hogy a kerületi Fidesz-frakció (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), valamint a volt fideszes képviselők (a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, Bitvai Nándor, Merk Péter) és a független Móricz Eszter rendre nem szavazták meg Németh Angéla polgármester költségvetési előterjesztéseit. A mulasztás miatt az önkormányzatnak súlyos bírságot is kell fizetnie, miközben komoly kamatbevételektől és jelentős pályázati forrásoktól esik el.