Menu

Jön az ülnökjelölés és -választás

2019.03.27.

Az önkormányzati képviselő-testületek utoljára 2015-ben választottak ülnököket, az ő négyéves megbízatásuk idén lejár, jelölés április 9-ig adható be a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (bírósági ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 216. § (1) bekezdése szerint az ülnökök megbízatása 4 évre szól azzal, hogy a korábban megválasztott ülnökök megbízatása az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével jár le. A bíróságok ülnökeit az önkormányzati képviselő-testületek 2015. évben választották utoljára.

Magyarország köztársasági elnöke a 95/2019. (III. 5.) KE határozatával a 2019. évi bírósági ülnökválasztást 2019. március 7. napja és 2019. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

Az ülnökjelölés és választás részletes szabályait a Bjt. tartalmazza.

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra 2 fő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (a továbbiakban: Be.) 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltételeknek megfelelő ülnököt választhat.

A Be. 680. § (5) bekezdése szerint fiatalkorú elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnök kizárólag pedagógus vagy pszichológus vagy a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy lehet.

  1. Az ülnöknek megválasztható személyek

A Bjt. 212. § (1) bekezdése szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött, de 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. (A Bjt. 220. § (1) bekezdés d) pontja értelmében az ülnök megbízatása megszűnik 70. életévének betöltésével.)

Az ülnök a Bjt. 212. § (3) bekezdése szerint megbízatása időtartama alatt nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet sem folytathat.

  1. Az ülnök jelölése és a jelölés elfogadása

A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróság

  1. a) pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei,
  2. b) nem pedagógus ülnökeit az egyesületek – kivéve a pártokat -, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a Be. 680. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek

jelölik a „JELÖLŐ NYILATKOZAT”  nyomtatvány kitöltésével és a jelöltnek történő átadásával.

A jelölt a jelölés elfogadásáról a „NYILATKOZAT bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” nyomtatvány kitöltésével írásban nyilatkozik. A jelölés elfogadását követően haladéktalanul hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolnia kell büntetlen előéletét és azt, hogy nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt. A fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró bíróság nem pedagógus ülnökjelöltjének az ülnökké történő megválasztáséhoz igazolnia kell továbbá a megválasztásához szükséges adatokat és tényeket: végzettség, mostani vagy korábbi munkakör. Aki az igazolási kötelezettségének nem tesz eleget, ülnökké nem választható meg.

Egy jelölt csak egy bírósághoz választható meg ülnökké.

  1. Az ülnök választása

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró ülnökeit az önkormányzat Képviselő-testülete négy évre szóló időtartamra legkésőbb 2015. április 30. napjáig választja meg.

  1. Az ülnök jelölésének bejelentése

A jelölés – a szükséges dokumentumokkal együtt – a Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.) 2019. április 9. napján 16,30 óráig nyújtható be.

A jelentkezést levélben a Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal 1153 Budapest, Bocskai u. 1-3. címére postára adva úgy kell bejelenteni, hogy az legkésőbb 2019. április  9. napjáig a hivatalhoz beérkezzen.

Az ülnök jelölésének bejelentéséhez szükséges dokumentumok:

Bírósági ülnökké jelölés (a jelölő szervezet tölti ki)

Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról (a jelölt tölti ki)

A büntetlen előéletet és a közügyektől eltiltás hiányát igazoló hatósági bizonyítvány (erkölcsi bizonyítvány), melyet a jelöltnek kell beszereznie.

Ülnöknek csak az a személy választható meg, aki hatósági bizonyítvánnyal – erkölcsi bizonyítvánnyal – igazolja büntetlen előéletét, valamint azt, hogy nem áll a közügyektől eltiltás hatálya alatt.

A hatósági bizonyítvány igénylésekor a formanyomtatványon külön jelölni szükséges, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell arra vonatkozó adatot is, hogy a kérelmező közügyektől eltiltás hatálya alatt áll-e.

Az erkölcsi bizonyítvány igényelhető ügyfélkapun keresztül elektronikusan, a postahivatalokban megvásárolható formanyomtatvány (kérőlap, kérelem) segítségével postai úton vagy  személyesen a bűnügyi nyilvántartó szerv ügyfélszolgálatán (1097 Budapest, Vaskapu utca 30/A szám alatt előzetes időpontfoglalással).

Az erkölcsi bizonyítványt csatolni kell az ülnökké jelölés elfogadásáról kitöltött nyilatkozathoz.

A jelöléshez szükséges nyomtatványok elérhetősége

Az ülnök jelöléséhez és a jelölés elfogadásához szükséges nyomtatvány és az ülnök jogait és kötelezettségeit tartalmazó tájékoztató az önkormányzat honlapjáról letölthető, valamint a Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.) beszerezhető.

Az ülnökválasztással kapcsolatos felvilágosítás a 06/1/305-3116 és a 06/1/305-3268 telefonszámokon kérhető.

Budapest, 2019. március 26.

Dr. Lamperth Mónika

jegyző

 

[bs_collapse id=”collapse_fb93-2a0e”]
[bs_citem title=”Letölthető dokumentumok” id=”citem_974d-f3e7″ parent=”collapse_fb93-2a0e”]

[/bs_citem]
[/bs_collapse]