Menu

Szoboravató ünnepség a XV. kerületben – 1956 emléke előtt tisztelegve

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Budapest Főváros XV. kerületében megrendezésre kerülő ünnepi programsorozat nyitányaként ma délután ünnepélyesen felavatták Hannah Arendt német zsidó származású amerikai filozófus, valamint Zbigniew Herbert lengyel költő mellszobrát a XV. kerületi Magyarok Nagyasszonya templom melletti ’56-os szoborparkban.

Önkormányzati megemlékezésünk illusztris vendégeinek sorában köszönthettük Colleen B. Bellt, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetét, Claudia Walpuskit, Németország magyarországi attaséját, Éric Fourniert, Franciaország magyarországi nagykövetét, Michal Andrukonist, Lengyelország megbízott magyarországi ügyvivőjét, valamint Dr. Balogh Csabát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkárát és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonyt. A kerületi ünnepség résztvevői között üdvözölhettük a lengyelországi Herbert Gimnázium vezetőit és diákjait, valamint a nemzetközi kulturális intézetek vezetőit.

Hajdu László polgármester úr ünnepi beszédében hangsúlyozta: „1956 októberében és novemberében az egész világ Magyarországra, erre a piciny közép-kelet- európai nemzetre összpontosított. Független Magyarországot és békés, tisztességes, félelem és rettegés nélküli hétköznapokat követeltek maguknak az emberek. Kerületünkben a magyar néppel szolidaritást vállaló korszakos jelentőségű alkotók, gondolkodók szobraival is tisztelegni kívánunk 1956 emléke előtt.” A polgármester emlékeztetett rá: „Két esztendővel ezelőtt avattuk fel a szoborcsoport első alkotását, a magyar forradalom ügye mellett kiálló Albert Camus Nobel-díjas francia író, filozófus szobrát, Kalmár Márton szobrászművész alkotását.” Zbigniew Herbert lengyel költő, esszéista és drámaíró és Hannah Arendt, német születésű amerikai filozófus szobra, „Pogány Gábor Benő és Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművészek alkotása méltó otthonra találtak a kerületünkben” – tette hozzá a polgármester.

Colleen B. Bell amerikai nagykövet beszédében aláhúzta: „a két nagy gondolkodó és írástudó, Hannah Arendt és Zbigniew Herbert munkáikban mindketten arra reflektálnak, hogyan sikerült túlélniük a zűrzavaros időket és a háborút. Írásaikról és gondolataikról a mai napig beszélnek és vitáznak az emberek. Mindketten arra is használták intellektusukat, hogy tanítsák és inspirálják a következő nemzedékeket. Örökségük írásaik és tanítványaik által is tovább él. Amikor ma felavatjuk ezeket a szobrokat, az ő örökségük előtt tisztelgünk, és, különösen, mivel az idei év az 1956-os forradalom 60. évfordulója, azok előtt a bátor magyarok előtt is fejet hajtunk, akik a szabadságért harcoltak, és azért, hogy saját maguk dönthessenek a sorsukról.”

Claudia Walpuski, Németország magyarországi attaséja rámutatott: Hannah Arendt „felismerte, hogy ez a magyar harc a szabadságért, az igazságért és a demokráciáért nem csak az akkoriban élt magyar emberek számára volt fontos, hanem ma is mindazoknak, akik szintén kiállnak ezen értékek mellett.”

Michal Andrukonis, Lengyelország megbízott magyarországi ügyvivője a magyar-lengyel barátságot emelte ki beszédében. Úgy fogalmazott: „a két nép barátságában az 1956-os események nagyon fontosak, mert emlékeztetnek arra, hogy a két nép közti szilárd barátság alapja a szabadság.”

László Tamás országgyűlési képviselő beszédében elmondta: „Október 23. és az utána következő 12 nap egészen különleges, ritka és rendkívüli magaslatokra emelkedő lelki, szellemi egységet teremtett a világon.”

Dr. Balogh Csaba a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt: „A biztonság fogalma teljesen átértékelődött, és az ebből fakadó válsághelyzetet mi, magyarok most közvetetten, olykor szemlélőként éljük át. A sok borzalom mellett azonban – Arendt és Herbert szellemi örökségét tovább éltetve – számos közéleti személyiség és nemzet szólal fel az igazság, demokrácia és emberi jogok tisztelete érdekében.”

A beszédek elhangzása után koszorúzási ceremónia, majd a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes „Egy szabad országért” című ünnepi produkciója zárt a megemlékezést.

Zbigniew Herbert leszármazottja Rafal Zebrowski a szoboravatás alkalmából levelet küldött melyet eredeti nyelven itt tölthet le, a levél Bende Árpád nyugalmazott krakkói magyar konzul fordításában itt olvasható.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

56logo