Menu

Jubilált a Krúdy Kör
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.01.17.

Szinte pillanatok alatt telt el öt év. Ugyanis éppen ennyi ideje rendezi meg a Krúdy Kör havi rendszerességgel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai fiókjában kiállítással, verssel, zenével egybekötött programját.

A jubileumi ünnepségre pedig az elmúlt héten került sor, melyen a korábbi hagyományoknak megfelelően Kanizsa József író, költő, a délután házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket.
A programon ismét a zene, a tánc, a képzőművészet és az irodalom kapott főszerepet. Simon M. Veronika, Munkácsy-díjas és Krúdy-díjas festőművész, aki már maga is állított ki ebben a könyvtárban, elhozta tanítványait és tanítványai alkotásait. Így ezekben a napokban a könyvtár falain megtekinthetőek Balogh Ibolya, Gy. Simon Margit, Matúz Péter alkotásai.
Felcsendültek megzenésített versek is, melyeket Enyedi Béla daltulajdonos adott elő, míg Király Lajos író, költő és Hámori András író, aki maga is a XV. kerületben él saját műveit olvasta fel. Utóbbi novelláját néhány órával korábban vetette papírra, mellyel hatalmas sikert aratott. A zenés irodalmi műsoron a Táncsics család leszármazottja, Stancsics Erzsébet is fellépett, aki saját verseit szavalta el.
A fiatal generációt Nagy Bálint és Salis Julien Priscilla, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium tanulói képviselték, akik verssel és énekkel kedveskedtek a közönségnek, míg Zséli Mihály, Érczhegyi Ildikó a Magyar Népi Együttes szólótáncosai négy unokájukkal mezőségi táncot adtak elő.
A jubileumi programon Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő is részt vett, aki egyrészt a program szervezőinek kedveskedett ajándékkal, másrészt köszöntő gondolataiban kiemelte, hogy bár a Krúdy Körnek számos Kőbányán élő, alkotó tagja is van, a távolság megrövidül az által, hogy a művészetek áramlatai nem ismernek határokat, és ebben nagy szerepe van Kanizsa Józsefnek.
Kanizsa József és az Eötvös Könyvtár vezetője Goldoványi Zoltán kapcsolata nem új keletű, miután a könyvtáros hosszú időn keresztül Kőbányán dolgozott, és épp ezért a programsorozatot is felkarolta. Neki is köszönhető, hogy öt éve színvonalasan, érdeklődő közönség előtt zajlanak többek között ezek az irodalmi délutánok.

Kapcsolódó cikkek:




































Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló