Menu

Zöld lámpára várva

2019.11.14.

A kerületi önkormányzat hiába vállalta magára két veszélyes kereszteződés rendbe tételét, a korábbi fővárosi vezetés kezdett bele a beruházásba. Azonban kész tervek és építési engedély birtokában is csak az ígéretig jutottak.

Két olyan balesetveszélyes kereszteződés is van a XV. kerületben, amelynek biztonságossá alakítása évek óta napirenden van. A Bánkút utca-Szerencs utca, valamint a Kolozsvár utca-Széchenyi utca csomópontjában is lámpás kereszteződés kiépítése a megoldás – azonban mindkét útszakasz fővárosi kezelésben van. Mivel a korábbi fővárosi vezetés látványosan elhanyagolta a kezelésében lévő XV. kerületi utakat, a kerület maga készítette el a két említett helyszínre az engedélyes és a kiviteli terveket is. Sőt, a kivitelezésre is megvolt az elszánás: az önkormányzat 2017 decemberében az építési engedélyt is megszerezte.

Ekkor azonban a Budapest Közút Zrt. jelezte, hogy a főváros mégis vállalja az egyébként is a feladatának számító beruházás anyagi terheit. A XV. kerület felhasználási szerződés keretében 2018 júniusában átadta az elkészített terveket, a Budapest Közút pedig vállalta a közbeszerzés lebonyolítását.

Eltelt majdnem másfél év és a főváros korábbi vezetésének, valamint cégének ennyi idő sem volt elegendő a két lámpás kereszteződés kiépítésére. Többször ígérték a kivitelezést: előbb 2019 tavaszára, aztán idén évvégére, majd 2020 tavaszára tették a csomópontok kialakításának időpontját.

November elején a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta az önkormányzat vezetését, hogy az építőipari drágulás miatt új közbeszerzést kell kiírni a kivitelezésre. A beruházáshoz szükséges forrásokat a korábbi árakhoz igazították, ezért még a műszaki tartalom, sőt, az építési engedély is változhat. Az új közbeszerzés kiírása jövő tavasszal jelenhet meg – azt jelenleg becsülni sem tudjuk, hogy a Bánkút utca-Szerencs utca, valamint a Kolozsvár utca-Széchenyi utca lámpás kereszteződésében mikor villan fel először a zöld jelzés.

Nyitókép: Google Street View