Menu

Megemlékezés a kéttannyelvű iskolában
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.03.15.

A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában március 14-én délelőtt a diákok, a pedagógusok és a meghívott vendégek körében tartották megemlékezésüket március 15-e alkalmából.

Az ünnepségen Lindner Klára, az iskola igazgatója köszöntötte a diákokat, s a vendégeket- köztük Liang Cai Det, a Kínai Népköztársaság ideiglenes ügyvivőjét, Liu Wen Quinget, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének kultúrattaséját, Wang Qingniant, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének oktatási osztályvezetőjét illetve dr. Pálinszki Antal alpolgármestert, majd a 159 évvel ezelőtt eseményekkel kapcsolatosan beszélt arról, hogy mit üzen nekünk, s mit jelent személy szerint neki ez a több mint másfél évszázaddal ezelőtt lezajlott nap.
-Élt akkor néhány, merészen és szabadon gondolkodó fiatalember- azóta úgy hívjuk őket: márciusi ifjak-, akik rendszeresen találkoztak, sokat beszéltek, vitatkoztak arról, mivel elégedetlenek a hazájuk társadalmi- politikai életében. Egymást egyenrangúaknak tekintették, lassacskán mégis vezetőjükké lett egy vékony, kistermetű fiatalember világos gondolataival, merész, tekintélyt nem ismerő mondataival, kiváló verseivel. Ő volt Petőfi Sándor, akinek költeményeit most is hallani fogjuk. A márciusi ifjak keményen vitáztak, véleményüket pontosan és nyíltan képviselték, és nem féltek a hatalomtól. A sok vita eredménye nem széthúzás, nem szakítás lett, hanem végül kikristályosodott egy közös vélemény, egy közös akarat. Sikerült megfogalmazniuk, mit akarnak megváltoztatni hazájuk életében. Nem elsősorban a saját életüket akarták megváltoztatni, hanem az emberek életét szerették volna jobbítani. Nem a saját érdekeiket nézték, hanem a közösség érdekében szerettek volna valamit tenni. Egyenként nem ragaszkodtak keményen véleméynükhöz, hanem a köz érdekében tudtak közös véleményt formálni, össze tudtak fogni. Ennek az összefogásnak a hiánya hazánk történelme során sok gyászos történelmi eseményt okozott. Ők azonban összefogtak, és forradalmuk győzhetett.
Kívánom magunknak és hazánknak, hogy minél többször legyünk képesek saját kis közösségeink érdekében összefogni- mondta az igazgató asszony, akinek szavait ezt követően kínai nyelven is meghallgathatták az ünnepségen részt vevők, majd a 3. b osztályosok műsorával folytatódott a megemlékezés.
A diákok a hangulathoz illően piros-fehér-zöld színű mappával álltak a közönség elé, s tolmácsolták Petőfi Sándor számtalan szép versét, mint például A nép nevében, a Nemzeti dal, a Csatadal sorait illetve énekeltek el az énekkar közreműködésével néhány népdalt. Felcsendültek a Szegény legény vagyok én, az Esik eső, A jó lovas katonának című dalok dallamai. A diákok műsoruk több részletét kínai nyelven is előadták. A színvonalas produkcióra László Márta osztályfőnök készítette fel a kisdiákokat, míg az énekkart Fazekas Réka tanárnő irányította.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló