Menu

Stációk

2021.05.20.

Szabadtéri kálvária Pestújhelyen.

Szentmisével egybekötött ünnepséggel avatták fel május 16-án azt a 14 stációból álló szabadtéri kálváriát, amely az elmúlt hetekben a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Katolikus Plébánia megbízásából készült.

 

 

– Az ötletet a templom falain levő kálvária adta – mondta Almásy Tamás plébániai kormányzó. – Korábban a stációképek kerámiából készültek, amelyek az évek során elamortizálódtak. Az elődöm, Béla atya emiatt a táblákat kerámiáról fára cserélte, azonban a belső térben ezek a fastációk nem tudtak érvényesülni. Emiatt elővettük az eredeti kerámiatáblákat felújíttattuk, majd visszahelyeztettük a templom falára.

Igen ám, de mi legyen a fából készült stációképekkel? Tamás atya elmondta, Pestújhelyhez legközelebb Csömörön ismer szabadtéri kálváriát, ahol nyugodtan lehet elmélkedni. A városnak ezen a részén nem divat ilyet építeni, köszönhetően annak, hogy a Dunának ezen a felén kevesebb a zöld övezet és a domb is.

– Úgy gondoltuk, Pestújhely kiváló helyszíne lehet egy ilyen szabadtéri kálváriának, melyhez jó alapot szolgáltatnak a meglévő fastációk.

 

Az építkezés már áprilisban megkezdődött, a szabadtéri kálvária 14 állomását a templom Bezsilla Nándor utca felőli oldalán helyezték el, a sétány mellett úgy, hogy ne zavarja sem a kutyasétáltatókat, sem pedig a sétálókat. A kálvária minden eleme erdélyi mintára, fából készül, mely anyag az évek során a naptól, a széltől és az esőtől kellő patinát kaphat. A Mennybemenetel napi ünnepségen – május 13-án –Tamás atya meg is áldotta a stációkat.

 

(forrás: http://www.pestujhelyiplebania.hu/fooldal.htm )

 

(XV Media : Riersch Tamás, Fotó: Nagy Botond)

D.I.