Menu

Szavazzunk, hogy szépüljünk!

2021.05.12.

Az önkormányzat egy pályázaton indul annak érdekében, hogy megújulhasson a Szentmihályi úton álló szürke betonfal. A győzelemhez támogató szavazatok szükségesek.

2011 óta minden évben kiírja (a tavalyi, rendkívüli év volt csak kivétel) pályázatát a Let’s Colour Településszépítő Egyesület, amelyen közösségek indulhatnak. A cél pedig nem más, mint hogy egy elszürkült, leromlott, vagy csak egyszerűen színtelen, közösségi térben található beltéri vagy kültéri falfelületet színekkel varázsoljanak újra. Ehhez az egyesület a legfeljebb 800 négyzetméterre elegendő alapanyagot bocsátja rendelkezésre és több grafikai tervet is készít a megújuló falfelületre. A pályázónak – amely lehet civil szervezet, magánemberek közössége és önkormányzat egyaránt – biztosítania kell a festést kivitelező csapatot (minimum 25 fő folyamatos, aktív részvétele egy teljes napon át), valamint a festéshez szükséges eszközöket.

Az idei pályázaton a XV. kerület is indul a 10 ezer fő feletti települések kategóriájában. Fontos, hogy csak az a pályázó nyerheti el ezt a támogatást, aki a májusban zajló közönségszavazáson az első három helyen végez, majd a zsűri tetszését is elnyeri projektjével.

Ebben a videóban mutatja be Benedekné Bagyinszki Márta, a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Főosztályának vezetője, valamint dr. Matlák Gábor alpolgármester és Bihal Dávid képviselő (mindketten a Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagjai) a helyszínt, amely a pályázati győzelem esetén megújulna.

A helyszín pedig nem más, mint a Szilas lakópark mellett, a Szentmihályi út mentén húzódó betonkerítés.

„Negyven éve is megvan, hogy először elbicikliztem itt. Azóta a Szentmihályi út kétszer olyan széles, a fák megnőttek, a szovjetek már évtizedekkel ezelőtt hazamentek az egykori laktanyából – de ez a fal ugyanolyan csúnya, mint volt” – mondja a projektet bemutató videóban Matlák Gábor. „Bízom benne, hogy a következő hetekben sokan mellénk állnak, hogy ez a fal színessé váljon. Éppúgy, mint az életünk az elmúlt hónapok nyomasztó bezártsága után” – erről pedig Bihal Dávid, a körzet önkormányzati képviselője beszélt.

A XV. kerület pályázatából kiderül, hogy volt már kísérlet a Szentmihályi úti fal fehérre festésére, azonban a festék mára már megkopott és megjelentek az újabb falfirkák. A projektet az önkormányzat a kerületben működő civil szervezetek és a helyi lakóközösség bevonásával valósítaná meg és a közösségépítés a betonkerítés lefestését követően is folytatódhat majd lokális szintű programokkal, akciókkal.

A Let’s Colour pályázaton induló, „Szürkéből színes” címet viselő XV. kerületi projektre május 11. és május 28. 12 óra között ezen az oldalon lehet szavazni.

(Cs.B.)

Fotók: Nagy Botond/XV. Média