Menu

Piaci lakáspályázat – Útmutató

2021.05.11.

Tóth Veronika alpolgármester videóban nyújt segítséget  a pályázat benyújtásához.

Piaci lakáspályázat – Útmutató


Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata pályázatot ír ki 2021. április 26. és május 21. között piaci alapú lakbérfizetés- és felújítási kötelezettséggel.

A pályázat célja, hogy jó adottságokkal rendelkező (központi helyen található vagy kertkapcsolatos) ingatlanokat olyan pályázóknak adjon ki, akik vállalják a szükséges felújítási munkák elvégzését. Az önkormányzat garantálja, hogy az elkövetkező 5 évben a bérlő lakbére változatlan marad. Ez a lakbér az albérleti piacon szereplő lakbérekhez képest alacsony, ráadásul a bérleti jogviszony további 5 évvel meghosszabbítható. A bérlőnek tehát egyszer kell egy nagyobb összeget felújításra költenie, de utána évekig a piacon található lakbérek töredékéért lakhat a felújított lakásban.

Emellett a pályázatnak az is kiemelt célja, hogy kifejezetten a fiatal, a közeljövőben gyereket vállaló vagy már kisgyerekes családokat támogassa. Nagyon sok fiatalnak ugyanis nincs elég megtakarított pénze ahhoz, hogy az állami hiteltámogatásokat igénybe vegye, így viszont egy annál jóval kisebb összegű felújítási költség és óvadék megtérítésével évekre biztos lakhatáshoz juthatnak.

Ki vehet részt a pályázaton?

A pályázatra nem csak kerületi lakosok jelentkezhetnek. Ennek az az oka, hogy az Önkormányzat szeretné támogatni a kerületbe költöző fiatalokat, hiszen az elöregedés súlyos probléma a XV. kerületben. Ennek ellenére, figyelembe véve milyen sok kerületi fiatal küzd lakhatási gondokkal, a pontozási rendszerben jár plusz pont, ha a pályázó a kerületben él.

A pályázónak cselekvőképesnek kell lennie, és a pályázat beadási határidejéig be kell töltenie a 18. életévét. Nem lehet adó- és köztartozása. Nem lehet beköltözhető lakóingatlana, nem lehet bérlője jelenleg önkormányzati lakásnak.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a kötelező felújítási munkákat a lakás birtokba vételétől számított 6 hónapon belül elvégzi, további a felújítási munkák költségeit állja, illetve háromhavi lakbért óvadékként egy összegben befizet. Vállalja az Önkormányzat piaci alapú bérleti díjának fizetését a szerződés ötéves időtartama alatt.

A pályázónak a jövedelmi helyzete alapján jogosultnak kell lennie piaci lakbér fizetésére. Ez egyedülálló pályázó esetén azt jelenti, hogy a nettó havi jövedelme meghaladja a 130 ezer forintot. Többtagú háztartás esetén az egy főre jutó nettó havi jövedelem 110 ezer forintnál magasabb.

Hol tekinthető meg a pályázati kiírás?

Kizárólag az önkormányzat honlapján, a regi.bpxv.hu-n.

Honnan tájékozódhatok a megpályázható lakásokról?

A vírushelyzet miatt személyes megtekintésre nem lesz lehetőség, azonban a honlapon megtalálható táblázatban a lakások címére kattintva elérhetőek:

  • A lakásokról készült fotók
  • A lakások alaprajzai
  • A lakásokban elvégzendő felújítások műszaki leírása

Ha a honlap megtekintése után további kérdései vannak a lakásokról, az Önkormányzat vagyonkezelőjét, a Palota-Holding Zrt.-nél érdeklődhet a következő telefonszámon: +36 1 414 7100!

Hogyan pályázhat?

  1. Töltse le a pályázati kiírást a honlapról! Fontos, hogy ezt a kiírást részletesen olvassa el, mielőtt benyújtja pályázatát!
  2. Nyomtassa ki, és töltse ki a Lakáspályázati adatlapot (ez az 1. számú melléklet)! Kérjük figyeljen arra, hogy pontos elérhetőségeket adjon meg, különös tekintettel az e-mail címére, hiszen a pályázati sorszámáról e-mailben fogjuk értesíteni, és később a pályázatáról a sorszám alapján tájékozódhat. Az egy főre jutó jövedelmet pontosan számolja ki, és minden szükséges helyen írja alá az adatlapot! A pályázati adatlapon kell megjelölnie, mely lakásokra pályázik. Összesen 3 lakásra pályázhat, amelyeket olyan sorrendben írjon be az adatlapra, amilyen sorrendben szívesen megnyerné azokat.
  3. Nyomtassa ki minden Ön által megpályázott lakás Pályázati lakás adatai című adatlapját (ez a 4. számú melléklet), és írja alá! Ez az adatlap tartalmazza az Ön által elvégzendő felújításokat, annak elfogadásához szükséges igazolásokat, ezért alaposan olvassa el, és csak akkor írja alá, ha valóban tudja vállalni ezeket a kötelezettségeket. Ezeket az adatlapokat a táblázatban, a megpályázni kívánt lakás címére kattintva éri el.

Még egyszer fontos kiemelni, hogy itt lakásonként egy-egy adatlapról van szó, tehát ha Ön 3 lakást jelölt meg az adatlapon, Önnek 3, az adott lakásokra vonatkozó adatlapot kell kinyomtatnia és aláírnia.

Fontos még, hogy bizonyos lakások esetén, ahol a többi lakáshoz képest kevesebb felújítási munkát kell elvégezni, pályázati költség megfizetését írja elő az Önkormányzat. Kérjük, ezt is vegye figyelembe a lakások kiválasztásakor! Ezt a költséget NEM a pályázat benyújtásakor kell kifizetni, hanem csak akkor, ha elnyeri az adott lakásbérleti jogát, és a Palota-Holding Zrt. lakáshasználati szerződést köt Önnel.

  1. Fénymásolja le személyi igazolványának és lakcímkártyájának mindkét oldalát!
  2. Nyújtsa be az Ön és az Önnel együtt költöző 18 évet betöltött hozzátartozójának a nettó jövedelmére vonatkozó igazolásait! A pályázati kiírás napjától visszamenőleg hat hónap jövedelmi adatait kötelező benyújtani, tehát a 2020. október 1. és 2021. március 31. közötti adatokat.

Ezek az igazolások vonatkozhatnak:

  • Munkaviszonyból vagy más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelemre. Ehhez a 2. számú mellékletet kell a munkaadóval kiállíttatni. A munkáltató cégszerű aláírása és bélyegzője is szükséges.
  • A nyugellátásra vagy egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásra. Ez esetben a folyósító szervnek a 2021. évi, havi ellátásról szóló értesítését vagy folyószámlára utalás esetén a 2020. október 1. és 2021. március 31. közötti időszak igazolását kell csatolni a pályázathoz.
  • Táppénzre, gyermekgondozási támogatásokra (Gyes, Csed, Gyed, Gyet, Csp, stb.), valamint az Önkormányzat, a járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres ellátása. Ilyenkor a folyósító szerv havi ellátásról szóló igazolását vagy folyószámlára utalás esetén a 2020. október 1. és 2021. március 31. közötti időszak igazolását kell csatolni.
  • Gyermektartásdíjra. Ebben az esetben a gyermektartásdíjról szóló jogerős határozat, ítélet, okirat minden oldalának másolatát vagy annak hiányában a szülő két tanúval hitelesített nyilatkozatát kell csatolni a pályázathoz.
  • Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, egyéb szellemi és más önálló tevékenységből szerzett jövedelemre. Ebben az esetben a 2020. október 1. és 2021. március 31. közötti időszak igazolása könyvviteli szolgáltatást végzők névjegyzékébe felvett könyvelő által kiállított és aláírt 2. számú mellékletet kell csatolni.
  • Egyéb jövedelem, például ösztöndíj esetén az adott jövedelmet igazoló okirat minden oldalának fénymásolatát kell csatolni a pályázathoz.

Az önkormányzat NEM fogad el alkalmi munkavégzésről szóló nyilatkozatot, fénymásolt, faxolt, szkennelt, bruttó formában benyújtott jövedelemigazolást, postai csekkszelvényt, bérfizetési jegyzéket, bérszámfejtő lapot, cégszerű aláírás és bélyegző nélküli igazolást!

Fontos, hogy minden nyomtatványból annyit töltsenek ki, ahány szükséges, ennek érdekében a 3. számú melléklet nyugodtan fénymásolható! A lényeg, hogy minden jövedelmet hitelesen igazolni tudjanak.

  1. Terhesség esetén csatolja a betöltött 90. napot meghaladó terhességről szóló orvosi igazolást!
  2. Nyomtassa ki és írja alá a személyes adatok kezeléséhez szükséges nyilatkozatot (ez a 7. számú melléklet)!
  3. Nyomtassa ki és írja alá a Pályázó nyilatkozata nyomtatványt (ez a 3. számú melléklet)!
  4. Ha bármilyen kérdése van a pályázattal kapcsolatban, keresse az Önkormányzat Lakásosztályát a + 36 1 305 3185 számon! Ha valamiben nem biztos, inkább tájékozódjon!
  5. Győződjön meg arról, hogy
  • Minden adatlapot hiánytalanul kitöltött és aláírt!
  • Minden szükséges igazolást beszerzett és csatolt a pályázathoz!
  1. A borítékra, amelyben beadja pályázatát, írja rá: „PIACI LAKÁSPÁLYÁZAT”!
  2. Adja be pályázatát! Ez a vírushelyzet miatt csak postai úton lehetséges. A pályázati adatlapokat és az igazolásokat a következő címre adja fel postán:

Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal

Lakásosztály

Budapest

Bocskai u. 1-3.

1153

 

A postára adás határideje: 2021. május 21. 24:00 (éjfél)

Van lehetőség hiánypótlásra?

Csak a pályázat határidejének lejártáig, az önkormányzat külön értesítése nélkül. 2021. május 7. 24:00 után NINCS lehetőség hiánypótlásra.

Mi történik azután, hogy beadtam a pályázatot?

Az Önkormányzat e-mailben értesítési Önt pályázati sorszámáról. A pályázatokról az Önkormányzat Népjóléti Bizottsága hoz döntést. Amennyiben Ön valamelyik lakásbérleti jogát elnyeri, az Önkormányzat telefonon és postai úton is felveszi Önnel a kapcsolatot. Amennyiben nem nyer a pályázaton, az Önkormányzat honlapján (regi.bpxv.hu) tekintheti meg sorszám alapján a pályázati eredményeket.

Mi alapján döntenek a pályázatokról?

A pályázatok értékelésének pontrendszere alapján, amely szintén megtalálható a pályázat oldalán (ez az 5. számú melléklet).

Mi a teendője a nyertes pályázónak?

Miután az Önkormányzat a pozitív eredményről értesíti, az elnyert lakásra a felújítás 6 hónapos időtartamára lakáshasználati szerződést köt a Palota-Holding Zrt.-vel. A bérleti szerződést megkötésére csak akkor kerül majd sor, ha a pályázó a lakást a lakáshasználati szerződésben foglaltak szerint felújítja. A lakáshasználati szerződés időtartama alatt a piaci alapú lakbérnek megfelelő lakáshasználati díjat kell fizetnie, továbbá a lakáshasználati szerződéskötéskor kell egy összegben kifizetnie a pályázati költséget, amennyiben az elnyert lakás esetén az szerepelt a kiírásban. A szerződéskötéskor kell benyújtania az egy hónapnál nem régebbi köztartozásra vonatkozó „nullás igazolást” a Palota-Holding Zrt.-hez  (1156 Budapest, Száraznád u. 4-6.).

Miután a lakást birtokba veszi, 6 hónap áll rendelkezésére a felújításra. Amennyiben ezt a kötelezettségét nem teljesíti, a lakást 15 napon belül kártalanítási és elhelyezési igény nélkül át kell adnia a Palota-Holding Zrt.-nek.

Amennyiben a felújítási kötelezettségének eleget tett, az Önkormányzat 5 év határozott időre lakásbérleti szerződést köt Önnel, és garantálja, hogy ebben az időszakban az Ön által fizetett piaci alapú lakbér összege változatlan marad. Ekkor kell Önnek a háromhavi lakbérnek megfelelő összegű óvadékot kifizetnie.

A lakásbérleti szerződés az 5 év határozott idő lejárta után is meghosszabbítható, akár több alkalommal is, amennyiben a bérlő esetében nem áll fenn tartozás, és a közösségi együttélés szabályait betartják.

Minden kedves pályázónak sok sikert, eredményes pályázást kívánunk!

 

 

(Á.K. / D.I.)


 

PÁLYÁZATI DOKUMENTUMOK


Letölthető dokumentumok | Megpályázható lakások


A pályázati csomag tartalma:

1. sz. melléklet – Lakáspályázati adatlap (formanyomtatvány)

2. sz. melléklet – Munkáltatói jövedelemigazolás (formanyomtatvány)

3. sz. melléklet – Pályázó nyilatkozata (formanyomtatvány)

4. sz. melléklet – Lakás felújítási- és helyreállítási munkák műszaki tartalma lakásonként az alábbi táblázatban tekinthetők meg:
FONTOS! A megpályázni kívánt lakásra vonatkozó 4.sz. melléklet – „Lakás felújítási- és helyreállítási munkák műszaki tartalma” nyomtatvány minden oldalát hiánytalanul aláírva csatolni kell az összes nyomtatvány mellé! Ezt az adott lakás fotói alatt tölthetik le. Ha több lakásra is pályáznak, akkor mindegyikhez külön mellékletet szükséges csatolni.)

 

 
Sorszám Cím Szobák száma Félszobák száma Komfortfokozat m2 Használati díj/ Bérleti díj Pályázati költség Beköltözhető személyek száma (fő)
1. Erdőkerülő u.8. 8/32. 1 2 energiatakarékos
összkomfortos
55 49.500 Ft 1.000.000 Ft 3-5
2. Neptun u. 86. 1/6. 1 1 összkomfortos 35 24.500 Ft 0 Ft 1-3
3. Nyírpalota út 22. fszt. 1. 2 energiatakarékos
összkomfortos
53 47.700 Ft 0 Ft 3-5
4. Nyírpalota út 76. 10/40. 1 2 energiatakarékos
összkomfortos
55 49.500 Ft 600.000 Ft 3-5
5. Nyírpalota út 101. 3/15. 2 összkomfortos 53 37.100 Ft 1.000.000 Ft 3-5
6. Nyírpalota út 101. 7/30. 1 1 összkomfortos 35 24.500 Ft 0 Ft 1-3
7. Páskom park 35. 4/17. 1 1 energiatakarékos
összkomfortos
35 31.500 Ft 0 Ft 1-3
8. Pázmány P. u.85. fszt. 5. 2 komfortos 59 29.500 Ft 0 Ft 2-5
9. Pázmány P. u. 108. fszt. 11. 1 komfortos 33 16.500 Ft 0 Ft 1-2
10 Sárfű u. 29. 2/8. 2 1 összkomfortos 60 42.000 Ft 0 Ft 4-6
11. Szerencs u. 10. fszt. 1. 1 összkomfortos 34 23.800 Ft 0 Ft 1-2

 

5. sz melléklet – Pontrendszer

7. sz. melléklet – Nyilatkozat személyes adatok kezeléséről (formanyomtatvány)