Menu

Helyi választ kell adunk az országos problémára

2021.05.10.

Elindult az önkormányzat piaci bérlakáspályázata, amely a gyermekes családoknak nyújthat segítséget, és végső fázisba került a kerületi lakhatási gondokra koncentráló Lakásgazdálkodási koncepció elfogadása is – minderről kérdeztük Tóth Veronika alpolgármestert.

Az önkormányzat 2021 áprilisában piaci lakáspályázatot írt ki, és társadalmi vitát kezdeményezett a kerület Lakásgazdálkodási koncepciójáról. Mi az oka annak, hogy ennyire fókuszba került most a lakhatás?

A lakásproblémák hatékony kezelése mindig is kiemelt célja volt az önkormányzatnak, mert a hozzánk beérkező kérelmek, panaszok többsége az emberek lakhatási gondjairól szól. Amennyire tudunk, próbálunk segíteni, de nagyon nehéz nap mint nap megtapasztalni, hogy gyakorlatilag nem létezik állami szinten lakáspolitika. A kormány minden lakhatási problémákkal kapcsolatos felelősséget és annak anyagi terheit az önkormányzatokra hárítja, miközben folyamatosan vonják el anyagi erőforrásainkat. A koronavírus-járvány miatt ezek a lakhatási gondok meg fognak szaporodni, ennek előjeleit már most tapasztaljuk, miközben épp a járványra hivatkozva gazdálkodunk egyre kevesebb forrásból. Most az a legfőbb célunk, hogy a még meglévő erőforrásainkat a közösség szolgálatába állítsuk: minél több megpályázható lakást hirdessünk meg.

 

A piaci pályázat keretében hány lakásra lehet pályázni?

Összesen 11 lakást hirdettünk meg, ezek között vegyesen szerepelnek egy- és többszobás, panel- és „udvari” téglalakások. Mindegyik felújítandó állapotú. Egy pályázó maximum három lakásra pályázhat.

 

Kiknek szól a pályázat?

A most elkészült Lakásgazdálkodási koncepció egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy a XV. kerület elöregedő része Budapestnek, nem csak abban az értelemben, hogy nagy a 60 év felettiek aránya, hanem ennél még inkább szembetűnő, hogy kevés gyerekes fiatal számára vonzó a városrész. A pályázattal azokat a gyereket tervező vagy kisgyerekes fiatalokat szeretnénk támogatni, akik családi segítséggel vagy megtakarításaikból tudják vállalni a felújítási munkákat, cserébe viszont évekre előre biztosít számukra az önkormányzat megfizethető, biztos lakhatást.

 

Ez azt jelenti, hogy csak fiatalok indulhatnak a pályázaton?

Nem, de plusz pont jár azért a pályázati pontrendszerben, ha a pályázó vagy élettársa, házastársa 35 év alatti, ugyanígy azért is, ha van gyerekekük vagy már úton a gyerek. Természetesen mi is látjuk, hogy nem csak a fiatalok, hanem az idősebbek is lakhatási gondokkal küzdenek, és azon dolgozunk, hogy mindenkinek legyen esélye nyerni a pályázaton, illetve a későbbiekben további pályázatok kiírását tervezzük.

 

A piaci elnevezés mit takar?

Az önkormányzatok piaci alapú bérleti díja mindig jóval alacsonyabb, mint az albérleti piacon megfizetendő összeg. Ez önkormányzati szinten a támogatott lakhatás egyik formája. Erre a bérleti díjra a XV. kerületben azok jogosultak, ahol az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetén a havi nettó 130 ezer, többtagú háztartás esetén 110 ezer forintnál magasabb. A piaci pályázat tehát nem a legalacsonyabb jövedelmű háztartásokat célozza, hanem azokat, akiknek a jövedelme elég ahhoz, hogy az önkormányzat piaci bérleti díját fizessék, és ahhoz is, hogy megtakarításaikból egy nagyobb felújítási munkák finanszírozzanak a rendkívül kedvező bérleti díjért és az 5 évre szóló biztos szerződésért cserébe.

 

Hol érthető el a pályázat?

Az önkormányzat honlapján, a regi.bpxv.hu oldalon érhető el a kiírás és minden szükséges dokumentum. A veszélyhelyzet miatt csak postai úton lehet benyújtani a pályázatot 2021. május 21. éjfélig – ez a postai feladás határideje.

 

Említette, hogy a Lakásgazdálkodási koncepció megállapításai mentén tervezték a pályázatot. Ez azt jelenti, hogy már el is kezdődött a koncepció megvalósítása?

Nem, hiszen még nem készült el a koncepció végleges verziója. A koncepció társadalmi vitája 2021. április 23-án kezdődött, és május 13-ig e-mailben várjuk a véleményeket, javaslatokat. Képviselőtársaim egy részétől már eddig is rendkívül hasznos vélemények érkeztek be, ezeket is be fogjuk építeni a koncepcióba, de ugyanennyire fontosak számunkra a lakosság javaslatai is. A Lakásgazdálkodási koncepció az önkormányzat honlapjáról tölthető le, ahogyan az e-mail cím is itt érhető el, amire a javaslatokat, véleményeket várjuk.

 

Mi a fő céljuk az új Lakásgazdálkodási koncepcióval?

Helyi válaszokat kell adnunk a lakhatási válságra, amely a koronavírus-járvány okozta munkahelyvesztések, eladósodottság miatt egyre inkább mélyülni fog. Ugyanakkor egy koncepciónak az erőforrásainkat is figyelembe kell vennie, amelyekből egyre kevesebb van a kormányzati elvonások miatt. Két fő célt fogalmaztunk meg: segítségnyújtás és felelős gazdálkodás, e két cél, alapelv között kell megteremtenünk az egyensúlyt. Ehhez a Lakásgazdálkodási koncepció támpontokat, eszközöket jelöl ki. Ilyen eszközök például a lakbér-rendszer igazságosabbá tétele, új bérlakások építése, innovatív lakáspolitikai eszközök (pl. lakásügynökség) bevezetése és új típusú szociális támogatások például egyszülős családok vagy idős rászorulók számára. Fecskelakások építésével kifejezetten a fiatalabb korosztály támogatása a cél, ahogyan a most zajló piaci alapú lakáspályázattal is. A legfontosabb, hogy a kerületben lakhatási lehetőséghez jussanak azok is, akiknek még támogatással sincs elég pénzük a lakásvásárlásra, vagy nem szeretnének eladósodni, esetleg csak azért gyereket vállalni, hogy a család lakhatását megoldják. Mi rájuk is gondolunk, őket is segítjük.

 

A témában az XV Media „Megkérdezzük a polgármestert” cimű műsorában is beszélt Tóth Veronika alpolgármester.