Menu

Kéthetente látogathatunk a Lélekkuckóba
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.12.

A Csokonai Művelődési Központ ad otthont a Lélekkuckó programsorozatnak, melynek két „házigazdája” Dr. Bakanek György szakorvos, szakmai tanácsadó és Völcsei Judit, kineziológus, természetgyógyász.

A kéthetente hétfőn délután 17 órától tartandó összejövetel során a hallgatóság és a szakemberek beszélgetnek egymással, közösen gondolkodnak csupa olyan témáról, amely mindennapjainkat is érinti.
De hogy miről is lesz szó? Csak néhány téma, amely terítékre kerül az elkövetkezendő hónapok során:
-Életünk és a stressz kapcsolata:
Mi a stressz? Mi az értelme? Mi történik ,ha túlzottan felhalmozódik ?Hogy előzhetjük meg a kialakulását és hogyan szüntethetünk meg néhány olyan stresszt, aminek jelenleg is ki vagyunk téve?
– Együtt: alternatív és hagyományos módszer a gyermeknevelésben és- gyógyászatban:
Módszerek, melyekkel válaszokat és megoldásokat kaphatunk a fogantatás pillanatától a serdülőkoron át számos, ezeket a korokat érintő kérdésekre és problémákra.
-Holisztikus gyógyászat:
A betegség elkésett jele annak, hogy valami elromlott és meg kell változtatni.
Sokat tudunk a betegség mechanizmusáról, de keveset az egészségről. A fizikai egészség számunkra egyaránt jelent állapotot és képességet: erőt, energiát, az öngyógyítás képességét.
-Önismeretei tréning:
Tudatosult-e bennünk, hogy mindennap és a nap minden percében van választási lehetőségünk? De hogy élünk-e vele, nagyrészt függ attól a rögzült idegkapcsolattól, melyhez valamilyen pozitív vagy negatív érzés kötődik, és amely már hitrendszerünkké vált. Meg kell találnunk ezeket a visszahúzó szálakat, mint pl. a folytonos önvád, önostorozás, melynek egyik következménye lehet az, hogy képtelenek vagyunk a jót elfogadni.
-Segítség a problémás gyerekek nevelésében:
Mi a lelki háttere a különböző betegségeknek? Hogyan lehet orvosolni a különböző betegségeket a lélek felől megközelítve? Milyen érzelmi és energia blokkok akadályozzák a gyereket a gyógyulásban? Mit tegyünk annak érdekében, hogy elősegítsük a fejlődést?(Konkrét agyintegráló, és képességfejlesztő gyakorlatok)
-Drog prevenciós és más függőséget, szenvedélybetegséget oldó program fiataloknak:
Sok az önmagában nem bízó, helyét nem találó, saját közegébe beilleszkedni nem tudó fiatal! Ugyanakkor kevés az őket támogató, pozitív, elfogadó közeg, melyben kiteljesedhetnének, önmagukat adhatnák Ezért nagyon sokan különféle pótcselekvésbe menekülnek, más kifejezési formát keresnek, amik a legkevésbé sem vállnak hasznukra. Ennek lelki hátterét pedig kevesen ismerik!
-Beszél a testünk /kommunikációs tréning/:
A bennünk rejlő érzelmek különböző testi jelekben mutatkoznak meg, melynek ismeretében egyaránt jobban megismerjük saját viselkedési formáinkat, másrészt könnyebben tolerálhatjuk szűkebb és tágabb környezetünkben élő emberek megnyilvánulásait, könnyebben felismerhetjük ügyfeleink, ismerőseink, szeretteink jellemét. Segít a különböző kommunikációs és kapcsolatbeli problémák kezelésében.
-Baba-Mama program (Terhességkísérő prevenciós program):
Sok kismama nem tud róla, vagy nem tulajdonít annak nagy jelentőséget, hogy a terhesség nem csupán biológiai változás, hogy arra éppúgy fel kell készülnünk lelkileg is csakúgy, mint a szülésre vagy az anya-szerepre. Vagy, hogy harmonikus, szeretetteljes kapcsolatot alakíthatunk ki már a magzattal is, vele együtt készülhetünk fel a szülésre, hiszen a méhen belül eltöltött időnek sok szempontból fontos szerepe, jelentősége van az egész életre kihatva. Kevés információnk van arra vonatkozóan is, hogy tehetünk valamit annak érdekében, hogy ne adjuk át gyermekünknek a nevelés során átélt saját negatív érzéseinket. Vagy, mit tehetünk annak érdekében, hogy minden szempontból harmonikus társkapcsolatunk legyen!
Bakanek György már az első összejövetelen mindenkinek hasznos tanácsot adott, hogy hogyan lehet harmonikussá tennie mindenkinek az életét, amihez a Lélekkuckó foglalkozásai is nagy segítséget nyújthatnak.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló